Kakaótermesztésben Brazília a világhatalom

Nagy Ottó
2002. 12. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meleg és sok csapadék, ez a két tényező határozza meg azokat a környezeti feltételeket, amelyek leginkább szükségesek a kakaó sikeres termesztéséhez. Nem véletlen, hogy a fűszernövényt elsősorban az egyenlítői övben, főleg Nyugat-Afrikában, a Guineai-öböl partvidékén kezdték el termeszteni. Az első ültetvényeket a XIX. század elején létesítették a nyugat-afrikai Aranyparton, ekkorra ugyanis a kakaófogyasztás Európa-szerte, sőt az egész világon már annyira elterjedt, hogy a kakaócserje-ültetvények létesítése kifizetődőbb volt, mint az aranybányászat.
Az utóbbi években azonban számos agrártermék esetében jelentősen csökkent Afrika részesedése a világkereskedelemben: a kakaótermesztés hatvan százalékról negyvenre, a kávétermesztés harminc százalékról tizenötre, a banánpiac hatról négy százalékra, a földimogyoró-termesztés pedig negyvenről öt százalékra csökkent. Ennek megfelelően a kakaótermesztés fokozatosan Brazíliába tevődött át, és mára e területen a dél-amerikai ország megszerezte a világpiac első helyét. Mellette szoros versenyben ott van a két afrikai termelő, Ghána és Elefántcsontpart is. A világ összes kakótermése évi 2,5–3 millió tonna között mozog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.