Meleg és sok csapadék, ez a két tényező határozza meg azokat a környezeti feltételeket, amelyek leginkább szükségesek a kakaó sikeres termesztéséhez. Nem véletlen, hogy a fűszernövényt elsősorban az egyenlítői övben, főleg Nyugat-Afrikában, a Guineai-öböl partvidékén kezdték el termeszteni. Az első ültetvényeket a XIX. század elején létesítették a nyugat-afrikai Aranyparton, ekkorra ugyanis a kakaófogyasztás Európa-szerte, sőt az egész világon már annyira elterjedt, hogy a kakaócserje-ültetvények létesítése kifizetődőbb volt, mint az aranybányászat.
Az utóbbi években azonban számos agrártermék esetében jelentősen csökkent Afrika részesedése a világkereskedelemben: a kakaótermesztés hatvan százalékról negyvenre, a kávétermesztés harminc százalékról tizenötre, a banánpiac hatról négy százalékra, a földimogyoró-termesztés pedig negyvenről öt százalékra csökkent. Ennek megfelelően a kakaótermesztés fokozatosan Brazíliába tevődött át, és mára e területen a dél-amerikai ország megszerezte a világpiac első helyét. Mellette szoros versenyben ott van a két afrikai termelő, Ghána és Elefántcsontpart is. A világ összes kakótermése évi 2,5–3 millió tonna között mozog.
Szalai Attila elmondta, hogyan térhet vissza egykori önmagához
