Akik fényt adnak a szőlőnek

Nagy Ottó
2003. 11. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A messzi középkortól kezdve mindig borászkodtak Jandl Kálmán felmenői, nem csoda hát, hogy ő is ezt az utat választotta, és ma már a fia is ezt járja. Hiába azonban az évszázados örökség, az elmúlt negyven évben nem igazán volt alkalmuk a kibontakozásra, ezért csak 1989 óta foglalkoznak intenzívebben szőlővel és borral. Boraikat 1992–93-tól, az elsők között kezdték el palackozni a borvidéken. Jandlék szőlőinek kétharmada Fertőrákoson van, de összesen tizenhét helyen használnak szőlőt. Területeiket próbálják összpontosítani, de ez – mivel már csak egy-egy „felszabadult” terület lehet megvásárolni –, nagyon nehéz. A családi pincészet nyolc hektár, javarészt saját tulajdonban lévő szőlőt művel, de gőzerővel telepítenek is. Jandl Kálmán szerint a nyugodt megélhetéshez legalább évi hatvanezer palack bor értékesítése szükséges, ha valaki úgy borászkodik, ahogyan ők. A pincészet tavaly 35 ezer palackot értékesített, ami az idén negyvenezer fölé emelkedhet, és egy-két év alatt elérhetik a kitűzött mennyiséget is. És persze a minőségből sem engedhetnek. – A minőséget természetesen meghatározza a művelési mód is. Nagyon kevés szőlőt hagyunk a tőkén, hektáronként csak ötven mázsát szüretelünk, ami körülbelül 3500 palack bor elkészítéséhez elegendő. A megtermett szőlő minőségére azonban nagyon odafigyelünk, még a zöldszüret idején eltávolítjuk a beteg, hibás, rossz fekvésű és egyéb okok miatt nekünk nem tetsző fürtöket. Ezzel elérjük, hogy íz- és színanyagokban koncentrált szőlőt kapjunk. Emellett fény is kell a kék szőlőnek, és mi adunk neki, ezért igyekszünk úgy alakítani a termést, hogy a fürtök egy 40–60 centiméteres sávban helyezkedjenek el. Ezzel azt is elérjük, hogy kiegyenlítettebb lesz fürtök beltartalma, és egyenletesebb, jobb lesz a bor minősége is – mondta el a bormester.
Jandl Kálmán, talán egyedüli kivételként a hazai borászok közül, nem fél a jövőtől. Mégpedig azért, mert egy évtizedig vezetett Ausztriában az uniós csatlakozás alatt és azt követően egy borászatot. Meglévő tapasztalata alapján bízik abban – de talán tudja is –, hogy a hozzájuk hasonló kis borászatok specialitásaikkal, különleges minőségű boraikkal életben maradnak az unióban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.