A messzi középkortól kezdve mindig borászkodtak Jandl Kálmán felmenői, nem csoda hát, hogy ő is ezt az utat választotta, és ma már a fia is ezt járja. Hiába azonban az évszázados örökség, az elmúlt negyven évben nem igazán volt alkalmuk a kibontakozásra, ezért csak 1989 óta foglalkoznak intenzívebben szőlővel és borral. Boraikat 1992–93-tól, az elsők között kezdték el palackozni a borvidéken. Jandlék szőlőinek kétharmada Fertőrákoson van, de összesen tizenhét helyen használnak szőlőt. Területeiket próbálják összpontosítani, de ez – mivel már csak egy-egy „felszabadult” terület lehet megvásárolni –, nagyon nehéz. A családi pincészet nyolc hektár, javarészt saját tulajdonban lévő szőlőt művel, de gőzerővel telepítenek is. Jandl Kálmán szerint a nyugodt megélhetéshez legalább évi hatvanezer palack bor értékesítése szükséges, ha valaki úgy borászkodik, ahogyan ők. A pincészet tavaly 35 ezer palackot értékesített, ami az idén negyvenezer fölé emelkedhet, és egy-két év alatt elérhetik a kitűzött mennyiséget is. És persze a minőségből sem engedhetnek. – A minőséget természetesen meghatározza a művelési mód is. Nagyon kevés szőlőt hagyunk a tőkén, hektáronként csak ötven mázsát szüretelünk, ami körülbelül 3500 palack bor elkészítéséhez elegendő. A megtermett szőlő minőségére azonban nagyon odafigyelünk, még a zöldszüret idején eltávolítjuk a beteg, hibás, rossz fekvésű és egyéb okok miatt nekünk nem tetsző fürtöket. Ezzel elérjük, hogy íz- és színanyagokban koncentrált szőlőt kapjunk. Emellett fény is kell a kék szőlőnek, és mi adunk neki, ezért igyekszünk úgy alakítani a termést, hogy a fürtök egy 40–60 centiméteres sávban helyezkedjenek el. Ezzel azt is elérjük, hogy kiegyenlítettebb lesz fürtök beltartalma, és egyenletesebb, jobb lesz a bor minősége is – mondta el a bormester.
Jandl Kálmán, talán egyedüli kivételként a hazai borászok közül, nem fél a jövőtől. Mégpedig azért, mert egy évtizedig vezetett Ausztriában az uniós csatlakozás alatt és azt követően egy borászatot. Meglévő tapasztalata alapján bízik abban – de talán tudja is –, hogy a hozzájuk hasonló kis borászatok specialitásaikkal, különleges minőségű boraikkal életben maradnak az unióban is.

Fontos változást jelentett be a BKK a 3-as villamossal kapcsolatban