A kézműves sörforradalom hajnalán a minőségi sörökre összpontosító, minden multiterméket száműző sörszaküzletek – főként a Különleges Sörök Boltja és a Csak a jó sör! - voltak azok az alapintézmények, ahol a már korábban is forgalmazott külföldi, nem kis részben cseh, német, angol és amerikai sörök mellett meg lehetett kapni a frissen megalakult magyar főzdék termékeit. Mi több, az utóbbi üzlet akkori tulajdonosának, Kővári Gergőnek Grabanc IPÁ-ja a „mozgalom” kultikus sörévé vált. Nemcsak vásárolni lehetett az említett egységekben, hanem helyben is fogyasztani.
E régi szép időket idézte bennem a pozsonyi „100 Piv Craft Beer Bar and Shop”, ahol csapról és dobozból egyaránt kóstoltunk kivételes söröket. Hat csappal dolgoznak, ottjártunk idején kínáltak két tételt a cseh Thrillstől, kettőt a felvidéki, közelebbről rózsahegyi Ciery Kamen-től, egyet a Galántai Galgantól és egyet a svéd Apextől.
Látszott, hogy az üzletvezető arra törekszik, hogy minél több országból forgalmazzon dobozos tételeket, de nem úgy, hogy lefedje a csúcskínálat nagy részét, hanem a legjobbnak tartott főzdét kiválasztva annak a termékeiből állított össze egy csinos szortimentet. Magyarországról a Mad Scientist-re esett a választása, Horvátországból a Gardenre, Lengyelországból a Pintára, Észtországból a Pöhjala-ra, Svédországból a Poppels-re, hogy néhány példát is mondjak.
Elviselhető, könnyed zene szólt a háttérben, a baráti beszélgetést nem zavaró hangerővel, a beltér is barátságos, jól esett itt hosszabban elüldögélni és a söröket elemezgetni. Nem részletezem őket, a helyben, majd a szálláson kóstolt innen vásárolt sörök száma a tucatot is meghaladja. Annyi biztos, hogy itt szinte vakon lehet rendelni, nagyon erős a minőségi szelekció.