A latinból eredő, eredetileg műhelyt, mesterséget jelentő „fabrica” kifejezés nemcsak a latin, hanem a szláv és az angolszász nyelvekben is meghonosodott a gyár jelöléseként, nem véletlen, hogy a vendéglátásban is találkozunk vele Szarajevótól Temesváron át Rimaszombatig, hogy csak a szűkebb régiónk néhány példáját említsem.
Temesváron két egység nevében is szerepel. Az egyik az @Fabrika nevű, remek koncepciójú, a Gault Millau kalauzban is szereplő, alapvetően húsokra összpontosító színvonalas pláza-étterem, a másik a „Curtea Berarilor la Fabrica” nevű kultikus söröző, melyről volt már szó e rovatban.
Amikor felfedeztem a térképen a pozsonyi Fabrika-t, őszintén szólva attól tartottam, hogy utóbbihoz hasonló hely, tehát egy nagyipari multi alegysége, esetleg főzdének álcázva, mint a nagyszebeni Kombinat vagy a temesvári Cech In. Erősítette a gyanút a terasz feletti Pilsner Urquell tank.

Nos, amikor beléptünk, kellemesen csalódtunk. A beltér a leghangulatosabbak egyike, ahol valaha megfordultunk, a bejárattól jobbra megcsodálhatjuk az üvegfal mögötti sörfőző tartályokat, szemben az impozáns bárpult, balra a konyha, melynek bejáratát egy századfordulós szakácsról készült életnagyságú archív fotó díszíti. A régi szép időket idéző további fotók a tapétán, illetve berámázva a falon. Megnyerőek a világítótestek, melyek egy részét felnikből alakították ki.
Az asztalon tetszetős, Fabrika feliratú, fából készült tartóban só- és borsdaráló, olívaolaj, balzsamecet és Heinz ketchup. Az ingyen fogyasztható héjas földimogyoró doboza kis tálkában pihen, melybe a mogyorót héját gyűjthetjük sörözés közben. A kellemes háttérzene hangereje nem zavarja a beszélgetést.

Voltaképpen egy multifunkcionális vendéglátóegységtől beszélünk, melynek keretében működik szálloda, borbár, sörfőzde, söröző és étterem.
Az ételkínálat gerincét különböző nemzetek konyháinak nemzetközi népszerűségre szert tett fogásai alkotják. Értelemszerűen a sörhöz illő ételekre összpontosítanak, némi olasz dominanciával. Kínálnak többek között burrata-t, vitello tonnato-t, saltimbocca-t sáfrányos rizottóval, spenótos cannelloni-t, juhtúrós sztrapacskát, avokádós kaviáros lazactatárt, rántott mozzarellát édes chiliszósszal és néhány hasonló finger-foodot, füstölt húsos, kolbászos, erdei gombás szlovák káposztalevest, buffalo csirkeszárnyakat, tatárbifszteket, fish and chips-et, csirkés és sertéshúsos quessadilla-t, pljeszkavicát, leskováci ustipci-t (sajttal kevert darált marhahúsból készült sült húsgombócféleség), kacsamellet céklás zellerpürével és vajas szedres bormártással, tiramisu-t, valamint lávacsokit helyben készült, sáfrányos mangófagylalttal.