Szlovákiai helyzetkép ütközet után

Bõtös Botond
2004. 02. 25. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig is védte és ezután is törvényes eszközökkel védi az ország polgárainak testi épségét és vagyonát a szlovák kormány – jelentette ki a szerdai kormányülés szünetében a miniszterelnök a roma lakosság fosztogatásai nyomán kialakult helyzetet kommentálva. Mikulás Dzurinda kormánya ülésén a munka- és szociális ügyi tárca vezetője, Ludovít Kaník javaslatára a szociális segélyrendszer módosításairól döntött. Ezerről másfél ezer koronára emelik az úgynevezett „ösztönzőpénzt”, amellyel közmunkára és helyi alkalmi munkákra ösztönzik a rászorultakat.
Szlovákia újra csendes, de az ország legszegényebb keleti városainak központjában összevont több száz rendőr és katona jelenléte jól mutatja, az indulatok korántsem nyugodtak le véglegesen. A térség cigány lakossága az utóbbi napokban az állami segélyezés jelentős csökkentése miatti elkeseredésében áruházakat kezdett fosztogatni, s tegnapra további, minden eddiginél nagyobb, országos demonstrációt helyeztek kilátásba. Terveiknek végül az a kormányrendelet szabott gátat, amely megtiltott bármiféle szerveződést a cigányok számára. A krízis méretét jól jelzi, hogy Szlovákia keleti régiójában a hatóságok 150 különleges központot alakítottak ki, amelyek egy esetleges összecsapás során képesek lettek volna orvosi és egyéb ellátást biztosítani a fegyveres testület tagjainak.
A magyar határtól néhány kilométerre fekvő Tőketerebesen (Trebisov) tegnap nyugodt volt a helyzet, bár a romák nagyobb csoportokba verődve bóklásztak az utcákon. Biztos, ami biztos alapon a városháza elé állított vízágyút azért nem távolították el, s a forgalmasabb csomópontokban, boltok környékén továbbra is fegyveresek őrzik a rendet. Az épület mögött katonai járművek állnak, de egyre valószínűbb, hogy a közeljövőben nem lesz szükség bevetésükre.
Bár a felszín nyugodtnak látszott, még élénken él a hétfő késő esti tőketerebesi összecsapás emléke. A helyi szegregált telepen 3000 roma él pillanatnyilag is rendkívül feszült légkörben. Az első komolyabb összecsapás a rendőrség és több száz roma között még hétfő délután volt a város központjában, majd a rendőrök fokozatosan kiszorították a randalírozókat. Kövek, üres flakonok repültek a kivezényelt rendfenntartó osztag felé. A felfegyverzett rendőröknek és a különleges egység osztagainak végül sikerült a telep területére szorítani a romákat, ahol jelenleg is körbeveszik őket a rendőri erők. A cigányok „Fasiszták!”, „Enni akarunk!” jelszavaira a rendőrök vízágyú és könnygáz bevetésével válaszoltak. Tegnap a járás rendőrszóvivőjétől megtudtuk: a hétfő esti roma kitörésben két rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett, és két gépjárműben keletkezett kisebb kár. A határozott rendőri válaszcsapásról a romák elmondták, „agyba-főbe vertek minket és a levegőbe lőttek”. A később a helyszínre érkező belügyminiszter szóvivője útján közölte: a rendőrség olyan fegyvereket vetett be, amelyekre a szlovák törvények lehetőséget adnak, egyben cáfolta, hogy törvénytelen lett volna a rendőri attak.
A pár nappal ezelőtti események hatása még mindig élénken foglalkoztatja a helyieket. Egy ott élő kijelentette: „Ezek megvadultak, és már senki nem tudja lenyugtatni őket. A rend őrei nem lesznek mindig itt, és félünk, ha elmennek, elkezdik rabolni házainkat is.” Egy másik járókelő hozzátette: sokan hétfő óta félnek, ezért nem hagyják el házaikat. Mások hallomásból tudtak az esetről, de kérdésünkre, hogy merre volt az ostrom, jobbnak látták folytatni útjukat.
Az ország belseje felé haladva, s mind több emberrel találkozva azonban egyértelművé válik: a fegyveresek hazaküldésével még korántsem orvosolták a krízist. Nemcsak azért, mert a helyiek szerint a következő napokban további ütközetek várhatók, hanem mert a kérdés – mint mondják – jócskán túlmutat néhány elkeseredett éhező lázadásán. Az érintett települések felé közeledve mégis arra számítunk, hogy hatalmas lakossági felháborodással találjuk majd szemben magunkat. A Terebes környéki cigányság a tüntetés hivatalos viszszavonására rezignált állapotba került. Kisebb-nagyobb csoportokban az utcán látszólag céltalanul sétálnak vagy a távolságibusz-megálló körül üldögélnek. A széles körű felháborodás valóban mindenhol érezhető, de várakozásainkkal ellentétben nem a cigányellenesség nőtt, hanem a kormánnyal való elégedetlenség. Az emberek azt mondják, megértik a szerencsétlen cigányokat. „Nem velük van a baj. Azt sokkal feljebb kell keresni” – fogalmaznak a tőketerebesiek. A várostól nem messze fekvő Vásárhely községben testközelből tapasztalhatjuk meg: valahol mégiscsak baj van. Sikerül bejutnunk a 750 fős helyi roma telepre, ahol megdöbbentő kép fogad. Tíz–tizenöt fős csoportban gyerekek rohangálnak a bokáig érő sárban, amelyből rendezetlenül nő ki a lakhelyül szolgáló vályogviskó és lepusztult panelegyüttes furcsa egyvelege. Előttünk cseh újságírók jártak itt: ők lisztet és édességet osztottak szét. Jobb híján cigarettával kínáljuk vendéglátóinkat, akiknek hamar megered nyelvük: a csehek jók, a magyarok jók, csak a szlovák állam nyom el minket. Nincs mit ennünk, nincs elektromos áram, a gyerekek mezítláb közlekednek – panaszolják, és mutatják dunyhába csomagolt beteg gyermekeiket, illetve kiváltatlan receptjeiket. A jövőről szólva elmondják: teljesen kilátástalannak látják, nem tudják, hogyan tovább, hiszen az állam nem ad több segélyt.
Miközben távozni készülünk, érkezik a hír, Nagymihályban a cigányok a piac elfoglalására készülnek. A város sétálóutcájában cigányok nagy csapatával találjuk szembe magunkat, akik kora reggel óta néznek farkasszemet az utca másik oldalán álló, kéttucatnyi katonával. A fegyveresek azt mondják, most nyugalom van, de ha elmennének, nem biztos, hogy ez így maradna. Megerősíti a rendőr szavait Ladislav Horváth, a nagymihályi Roma Információs és Tanácsadó Centrum igazgatója is, aki csalódottságáról beszél. Mint mondja: sajnálja, hogy nem történt meg a demonstráció, mert be akarták bizonyítani, képesek érdekeik megvédésére.
Délután azonban a romák legkitartóbb csoportjai is inkább visszahúzódnak nyomorúságos, a várostól elzárt tanyáikra. A rendőrök elkönyvelik, a mai ostrom elmaradt, ha azonban hihetünk az itt élőknek, akkor szinte biztos, hogy csak egy felvonás végére értünk, de a dráma tovább folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.