Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Gozsdu-vagyon a szoborért?

A román sajtó jóformán észre sem vette, hogy a hét végén Medgyessy Péter miniszterelnök jelenlétében felavatták az aradi Megbékélési parkot, benne az újra felállított szabadságszoborral.

2004. 04. 27. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig maradt nyoma a bukaresti román lapokban annak, hogy vasárnap Medgyessy Péter kormányfő jelenlétében felavatták Aradon a Megbékélési emlékparkot, benne a vértanú tábornokok emlékét őrző szabadságszoborral. A legtekintélyesebb központi lapok közül az Adevarul, az Evenimentul Zilei és a Jurnalul National csupán rövid hírben tájékoztat a szoboravatásról, kiemelve a szónokok kifütyülését és lehurrogását. Utóbbi azonban Román–magyar cserekereskedelem címmel Gozsdu Manó emléktáblájának budapesti leleplezésével hozza összefüggésbe Zala György alkotásának felavatását. A lap ugyanakkor arra emlékeztet, hogy miközben a román hatóságok lehetővé tették a szabadságszobor újbóli felállítását, Budapest még nem szolgáltatta vissza Romániának a Gozsdu-vagyont.
Az ellenzéki, liberális hangvételű Ziua nacionalista szellemben, A szégyen szobrának felavatása címen ír rövid tudósítást. Ebben tovább élteti a történészek által számtalanszor cáfolt, a tizenhárom mártír tábornok csapatai által állítólag a magyar szabadságharc idején Erdélyben elkövetett „vérengzésekről” szóló tézist. A Ziua szerint Damjanichék „1948-ban” negyvenezer románt öltek meg és háromszáz román falut söpörtek le a föld színéről. A Cotidianul vezércikkben köti össze a magyar témákat. A lap úgy véli, az aradi szoboravatás végül is azt a nézetet igazolja, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a román kormánypárt együttműködése haladó szellemet tükröz, és a közös dolgok rendezésében túl lehet lépni az etnikai határon. A szerző szerint a közelgő romániai választások az erdélyi magyar szavazóknak a szövetségtől való elfordulását eredményezik.
Az erdélyi magyar sajtó az esemény jelentőségéhez méltó részletességgel, terjedelmes tudósításokban számolt be a vasárnapi aradi ünnepségről. A napilapok oldalas, helyszíni fényképes tudósításokat közöltek a szoborcsoport újbóli köztérre állításáról, a Megbékélési emlékpark felavatásáról, az ott elhangzott magyar és román beszédekről. A Krónika erdélyi magyar napilap azt emeli ki vezércikkében, hogy az aradi szoboravatáson Jonathan Scheele, az Európai Unió bukaresti nagykövete is beszédet mondott. Ez a lap értelmezésében azt jelenti, hogy Brüsszel nem csupán Románia gazdasági teljesítményére, hanem az emberi jogok biztosítására, a kisebbségek helyzetére is odafigyel.



Erdélyről Hollandiában. A hágai parlament két tagja kérdéseket intézett a holland külügyminiszterhez az emberi jogok romániai megsértésével kapcsolatban. A magyar származású Szabó Zsolt és Geert Wilders felhívták a figyelmet a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács létrejöttére, amelyek az ott élő magyarok jogainak védelmére alakultak. Több olyan jogsértéssel kapcsolatban tettek fel kérdéseket a miniszternek, amelyek során Románia súlyosan megsértette a kisebbségi magyarság jogait. A két képviselő arra volt kíváncsi, hogy a holland kormány hogyan kíván reagálni az eseményekre. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.