A Húscéh áremelést tart indokoltnak

Nagy Ottó
2004. 05. 11. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy tízszázalékos húspiaci áremelkedést tartana indokoltnak a jelenlegi gazdasági körülmények között a Húsipari Üzemek Egyesülése, a Húscéh. A szervezet indoklásában kitér rá, hogy sok megalapozatlan állítás hangzott el a közelmúltban a húsárak várható változásával kapcsolatban, és rámutatott néhány, a hús- és húskészítmények árát meghatározó tényezőre. A Húscéh emlékeztetett rá, hogy átlagosan tíz százalékkal emelkedtek a termelés költségei, és tovább emelték ezeket az élelmiszer-biztonság fokozására tett kiadások is. Emelkedett a legnagyobb költséget jelentő sertésfelvásárlási ár, a húsárak ezzel arányosan viszont nem. Közben az EU-ban véget ért a nálunk még mindig tartó túltermelési válság, és a 16. héten a hazai felvásárlási árat meghatározó öt uniós tagországban 13 százalékkal többet fizettek az élő sertésért, mint itthon. Ezért kiegyenlítődésre kell számítani, ami a húsiparban – még a túltermelés mellett, és az egyéb költségek emelkedése miatt – a költségek tízszázalékos növekedését eredményezi. De hiába vásárol az ipar közel uniós szinten alapanyagot, az abból adódó lehetőségeket a túltermelés miatt nem tudja a hazai piacon érvényesíteni.

Magyarországon 2003-ban az előző évhez képest emelkedett a haltermelés – tájékoztatta Orosz Sándor, a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa igazgatója hétfőn az MTI-t. Tavalyelőtt 21 300 tonnát tett ki a haltermés, ez mintegy 1500 tonnával emelkedett 2003-ban. Jelenleg Magyarországon 3,2 kilogramm halat fogyaszt egy ember egy évben, a középtávú cél, hogy ez megduplázódjon. Orosz Sándor egy halételekhez kapcsolódó borverseny díjkiosztóján elmondta: az utóbbi öt évben 0,5 kilogrammal emelkedett a halfogyasztás Magyarországon a halászati ágazat szakmai vezetése által indított középtávú marketingprogramnak köszönhetően. Orosz Sándor szerint a magyar halpiacon a kereslet-kínálat kiegyensúlyozott. Évek óta 21–26 ezer tonna között alakul a magyar haltermelés a körülményektől, elsősorban az időjárástól függően. A tavalyi, mintegy 23 ezer tonnás haltermelésen belül a tógazdasági termelés 17 750 tonna volt. Magyarország évente két-háromezer tonna halat exportál, elsősorban Németországba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.