Kecskecsöcsűt curholni

K ö n y v e s h á z

Haklik Norbert
2005. 06. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látszólag igen szerencsés vidék a Velencei-tó környéke – közel fekszik a fővároshoz, és a tó sok szempontból hasonlít a Balatonra: déli partjánál megfelelően sekély a víz a fürdőzéshez, északi oldalán pedig finom bort termő, lankás szőlőhegyek nyúlnak el. A régió fekvése azonban hátrányoktól sem mentes, ugyanis éppen a nagyobbik testvér, a Balaton közelségének tulajdonítható, hogy a Velencei-tó csak a múlt század harmincas éveitől kezdett népszerűvé válni a turisták és a fürdőzők körében. Arra pedig, hogy a környék szőlő- és borkultúráját is kellőképpen elismerjék, egészen 1990-ig kellett várni, a területet ugyanis csak ekkor nyilvánították hivatalosan történelmi borvidékké.
Pedig a térségben több évszázados hagyományokkal bír a borászat. Lukács László, Ambrus Lajos és L. Simon László jóvoltából már az olvasóközönség is megismerheti a Velence környéki szőlő- és borkultúra múltját és jelenét az Édes szőlő, tüzes bor című, pazar kivitelű album segítségével, amely a külföldi érdeklődőkkel is számol – a kötet ugyanis kétnyelvű, magyar–német szöveggel készült. S bár a bőséges képanyag kedvcsinálónak sem utolsó, a kiadvány jóval több afféle felületes turistacsalogatónál: földrajzi, borászati és folklorisztikai szempontból is megfelel a tudományosság igényének – bizton állíthatjuk, aligha van olyan téma, amelyet ne lehetne kapcsolatba hozni a Velencei-tó környékének borkultúrájával, és amelyet ne említenének meg a szerzők a helyi présházak alaprajztípusaitól a települések hivatalos pecsétjéig s az Orbán-napi népszokásokig. A szerzőtriász munkáját lapozgatva tehát úgy gyarapíthatja tudását észrevétlenül az olvasó, hogy közben megelevenedik előtte az az időszak, amikor – a filoxérajárvány előtt – a tó környéki gazdák sekélyen curholták a kikküvel permetezett kecskecsöcsűt és lúdtérdű kolontárt a sukorói szőlőhegyen. Ráadásul azt is megtudhatjuk, hogy a hagyomány szerint történelmünkben is mily kulcsfontosságú szerepe volt a tó környéki bornak: a helybéli gazdák ugyanis a pákozdi csata előtt sok horvát katonát a házakhoz csaltak, ott aztán leitatták, s a forrásban lévő must gázába fojtották őket. A szerzők alaposságára mi sem jellemzőbb, mint hogy még a Szent Benedictus Borrend avatási szertartásának teljes szövege is szerepel benne – s ha már itt tartunk, Lukács, Ambrus és L. Simon kötetének színvonala alapján aligha volna meglepő, ha a borrend jóvoltából hamarosan a három szerző is elnyerné a borlovag címet. Ha pedig valaki a kötet olvasásától felbuzdulva a helyszínen kívánná megkóstolni a tó környéki szőlőből készült nedűt, az gyakorlati útmutatóra is találhat az utolsó fejezetben, amely útikalauz a Velencei-tó környékének legjelentősebb pincéihez.
(Lukács László – Ambrus Lajos – L. Simon László: Édes szőlő, tüzes bor – A Velencei-tó környékének szőlő- és borkultúrája. Süsse Weintraube, feuriger Wein – Die Trauben- und Weinkultur der Gegend um den Velencer See. Ráció Kiadó – Velencei-tó Környékéért Alapítvány, Budapest–Pázmánd, 2005. Ára: 6800 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.