Schönthal feladta magát

Több mint egyévnyi bujkálás után önként feladta magát Schönthal Henrik, aki a hatóságok gyanúja szerint részt vett a K&H-nál történt sikkasztássorozatból származó milliárdok tisztára mosásában. Az üzletembert Bárándy Péter védi, aki igazságügy-miniszterként hónapokon keresztül nem írta alá a Schönthallal szembeni nemzetközi elfogatóparancsot, illetve kiadatási kérelmet. Ez utóbbit végül utódja szignózta.

Munkatársainktól
2005. 09. 05. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vették Ferihegyen Schönthal Henriket. A tegnapi akcióban a Fővárosi Főügyészség ügyészei és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói vettek részt – derül ki a vádhatóság közleményéből. Az NNI nyomozói már ki is hallgatták az üzletembert. Horváczy Emese, a szervezet szóvivője lapunknak elmondta: a brókerbotránnyal összefüggésben pénzmosással, bűnsegédként elkövetett sikkasztással és magánokirat-hamisítással gyanúsították meg Schönthalt, aki nem élt ellenvetéssel a gyanúsítás ellen, de egyelőre nem kívánt vallomást tenni. Schönthal asszisztensét, Dudás Gábort egyébként szintén pénzmosással gyanúsítják.
Igazságügyi forrásokból úgy tudjuk: Schönthal közvetlen járattal érkezett Magyarországra az egyesült államokbeli Floridából, és miután amerikai állampolgársággal is bír, a helyi hatóságok nem vizsgálták a nemzetközi körözési listákat, és nem tartóztatták fel a repülőtéren, amikor az üzletember el kívánta hagyni az országot. Egy héttel azután, hogy az ügyészség benyújtotta a Kulcsár Attilával és húsz társával szembeni vádiratot, az eddig szökésben lévő Schönthal – ahogy azt Bárándy Péter, az üzletember védője az MTI-nek elmondta – „együttműködés eredményeként, önként tért haza, tudatában annak, hogy őrizetbe veszik”. A Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere ügyvédi titokra hivatkozva nem kívánt beszámolni az ügy részleteiről, annyit azonban elárult, hogy védence néhány nap gondolkodás után vallomást tehet.
A lapunk által megkérdezett büntetőjogászok egyöntetűen úgy vélték: miután a nyomozók befejezik Schönthal kihallgatását, várhatóan pótvádirat készül, és az ügyet egyesítik a brókerbotrány bírósági eljárásával.
Schönthal Henrik két off-shore vállalkozásának, a Balmoralnak és a Montrade-nek a számláin jelentős pénzmozgások voltak, a gyanú szerint a vállalkozó tudtával. A hatóságok úgy vélik, a cégeken keresztülfolyó pénzeket a K&H brókercégénél sikkasztották el, Schönthal pedig a bűncselekményben pénzmosóként működött közre.
*
Így köze volt ahhoz is, hogy két szír pénzváltó számlájára 6,2 milliárd, bűncselekményből származó forintot utaljanak, amit az arab férfiak készpénzben felvettek és a Kulcsár Attila által megjelölt személyeknek kézbesítettek.
Lapunk a közelmúltban megírta, hogy információink szerint a Montrade Ltd. angliai számláján gyanús pénzmozgások voltak, amelyek a Gyurcsány-kormány egyik államtitkárát is kellemetlenül érinthetik az úgynevezett Synergon-ügyben.
Úgy tudjuk, hogy a nemzetközi jogsegéllyel a londoni Barclay’s Bankból küldött tranzakciós kivonatból többek között kiderül az is, hogy a Montrade számlájára több mint félmillió dollárt utalt korábban a TV2-t működtető MTM SBS. A pénz a magyarországi Montrade-hez került, ahonnan továbbutalták. Információink szerint a Montrade kapcsolatban volt az Euromedic nevű céggel is, amely Mészáros Jánosnak az érdekeltségébe tartozik, aki jelenleg a Magyar Fejlesztési Bank Rt. igazgatóságának tagja.
A Fővárosi Főügyészség tavaly júniusban kezdeményezte, hogy a Fővárosi Bíróság (FB) adjon ki nemzetközi elfogatóparancsot Schönthal Henrik ellen. Az FB ezt augusztusban teljesítette, a parancs 4-én érkezett meg az Igazságügyi Minisztériumhoz. Az Interpol közlése nyomán a tárca megtudta, hogy Schönthal nagy valószínűséggel Floridában tartózkodik, s a bíróság ezt rögzítve intézkedett az ügyben. Tanúkat is meghallgattak a bírák, hiszen az amerikai jog szinte a teljes bizonyossággal megegyező valószínűséget ír elő a bűncselekmény elkövetését illetően a kiadatás feltételeként. A kiadatást – az elfogatóparancs alapján – az igazságügy-miniszter kérheti.
Ez Petrétei József idején történt meg. A Bárándy Péter vezette IM ugyanis az aktát kiegészítésre viszszaadta az ügyészségnek. Az elfogatóparancs tavaly november 3-án érkezett meg ismét a minisztériumhoz. Petrétei József november 5-én írta alá a kiadatási kérelmet, s azt idén január 24-én adták át a Külügyminisztériumnak. A külügy 26-án továbbította az iratokat a USA diplomáciai vezetéséhez.



Miniszteri védelem? Tavaly szeptember 13-án Répássy Róbert (Fidesz) érdeklődött Bárándy Péter akkori igazságügy-miniszternél Schönthal Henrik kiadatásáról. Felvetette, bár augusztus 4-én a Fővárosi Bíróság kiadta az üzletemberrel szembeni elfogatóparancsot, a hazahozatalához szükséges, az Egyesült Államok hatóságaihoz címzett kiadatási kérelmet nem írták alá a tárcánál, hanem hiánypótlásra visszaadták azt az ügyészségnek. – Mikor tudja az IM továbbítani az USA-ba Schönthal Henrik kiadatási kérelmét? – kérdezte Répássy a most az üzletember ügyvédjeként megjelenő Bárándytól. A miniszter akkor megjegyezte: „azt sem tudja, van-e Schönthal-ügy”. Bárándy szerint a kérdés „védett személyi adatok körét tartalmazza”, ezért nem állt módjában érdemben válaszolni. Utóbb Bárándy Répássynak elmondta, hogy igazságügy-miniszterként neki érdemben kell elbírálnia, hogy „a bíróság által felterjesztettek elegendők-e, mondjuk, egy angolszász vagy egy kontinentális országban a kiadatási kérelemhez”. Az, hogy Bárándy Péter elvállalta Schönthal Henrik védelmét, kollégái szerint csupán etikailag kifogásolható. Jogi szakértők szerint az ügyvéd igen nagy szabadsággal vállalhat ügyeket. Csupán azt tiltja a jogszabály, hogy olyan hivatal, hatóság vagy cég ügyében járjon el – mégpedig ezekkel a szervezetekkel szemben –, amelynek korábban az alkalmazottja, a megbízottja volt. Állításuk szerint a további korlát csak a jó ízlés lehet, ám ez nem jogi kategória. Bárándy egyébként korábban elismerte, hogy a balatonőszödi kormányüdülőben egy alkalommal „egy asztalnál ült” Kulcsár Attilával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.