Leisztinger nagy üzlete

Újabb remek üzletet kötött az állammal az MSZP közeli vállalkozóként számon tartott Leisztinger Tamás, aki a főváros egyik legnagyobb ingatlanfejlesztését megvalósító cégben vált többségi tulajdonossá a helyi önkormányzat mellett. Az ügyben vizsgálatot kezdeményez az újbudai Fidesz, a párt álláspontja szerint a kerület 3,5 milliárd forintot veszített az ügyleten.

2005. 10. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglehetősen furcsa körülmények között vált többségi tulajdonossá a kiváló kormányzati kapcsolatokat ápoló Leisztinger Tamás által fémjelzett vállalkozás Budapest egyik legnagyobb ingatlanfejlesztésében, amelyet az Öböl XI. Kft. hajt végre. A társaságot még két évvel ezelőtt a Dunára kijárattal bíró Lágymányosi-öböl és környéke hasznosítására alapította a Molnár Gyula szocialista képviselő vezette helyi önkormányzat, amely a gátat, az öblöt és a parti területeket tartalmazó cégben hamarosan társtulajdonossá tette a Leisztinger érdekeltségébe tartozó Eravis Rt.-t. Az egymás közötti üzletrészeladások és tőkeemelési tranzakciók révén az önkormányzat tulajdona azonban mára 28 százalékra csökkent, miközben az Eravison kívül a szintén Leisztinger fémjelezte Arago-csoport többségi tulajdonba került. Schneller Domokos, a Fidesz helyi képviselője tegnap tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az önkormányzat mintegy 3,5 milliárd forintot veszített az ügyleten, enynyivel érne többet ugyanis az önkormányzat tulajdona, ha az általa adott ingatlanokat piaci értéken számolná be a társaság. A személyi összefonódásokra rámutató Schneller azt is kifogásolta, hogy a szocialisták vezette testület pályázat nélkül választotta ki Leisztingert, a legtöbbször zárt ülésen és sürgősséggel tárgyalta a tranzakciókat, s az értékbecslés körül eddig számos visszásságra derült fény. Mindezek miatt önkormányzati vizsgálóbizottság felállítását kérik az ügyben.
Molnár Gyula lapunknak viszszautasította az ellenzéki vádakat. Mint mondta, azért esett a választásuk Leisztinger Tamás vállalkozására, mert az már korábban tulajdonosává vált a szomszédos ingatlannak, a korlátozott pénzügyi források miatt pedig mindenképpen külső befektetőt kellett bevonniuk. Hangsúlyozta: az önkormányzat nak évente 400-500 millió forintos haszna keletkezik a fejlesztésből.
Leisztinger Duna-parti terjeszkedéséhez kísértetiesen hasonlít a vállalkozó egy másik beruházása is, amit az idén ütött nyélbe, nemrég vásárolta meg ugyanis a Leisztinger közvetett érdekeltségébe tartozó KNB-Fuente Kft. a Ferihegyi repülőtér mellett száz hektár feletti uralmat biztosító ACC Kft.-ben és CAD Rt.-ben a többségi részesedést. A vállalkozó itt is kikerülhetetlenné vált, hiszen ha a reptér végre akarja hajtani a korábban bejelentett fejlesztéseit, akkor mindenképpen meg kell állapodnia a szomszédos földek tulajdonosával.
A vállalkozó remek kapcsolatait jelzi, hogy az általa fémjelzett Forrás Rt. részt vesz a Kincstári Vagyoni Igazgatóság által felügyelt ingatlanok értékbecslésénél és az értékesítések lebonyolításánál. Leisztinger az előkelő hatodik helyet foglalja el azon a listán, amely hazánk leggazdagabb embereit tartalmazza: eszerint a vállalkozó 38,2 milliárd forintos vagyonnal bír.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.