MI A MAGYAR?

MN
2006. 02. 18. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több éve már, midőn egy hangtalan, puszta nyári délután belépett hozzám – Nagyváradon – gróf Teleky Sándor, a vitéz, a hires honvéd ezredes.
Mint egy tavaszi napsugár ugy hatott komor lelkivilágomra a gróf úr nyájas, biztató szava. Mert látva küzködő életem s tudva, hogy értek a főzéshez – kérdé: mért nem irok egy eredeti magyar szakácskönyvet? – Nincsenek-e leirott jegyzeteim valami különlegesebb ételekről?
– Igen, vannak felelém.
– Ugyan kérem, adja ide, hadd nézzem át.
Nagy szégyenkezve elő is álltam egy szakadozott füzetecskével.
Amint érdekkel lapozgatta, időnként megszólalt:
– No lám, ezt sem ismerem, ezt sem, ezt sem, pedig milyen jól hangzik a leirása, milyen izletesnek képzelem e holmikat.
– Irja le, kérem, egy könyvbe ezeket az ételeket és még sok mást, a mi valószinüleg még a fejében van. Hiszen tárczákat is irt már, tehát ne féljen, jól fog az a szakácskönyv sikerülni. Egész életemben szerettem volna egy olyan szakácskönyvet látni, a melyet olyan egyén irt, a ki irni és főzni is tudott. Ha kegyednek egy ilyen szakácskönyvet irni sikerül, még szerencsés lehet általa.
Némileg reménykedve, hálásan és fellelkesedve fogadtam e jóságos szavakat. Aztán azonnal hozzáfogtam egy ujkori szakácskönyv megirásához. És két hónap alatt meg is irtam azt. De hiába kerestem reá kiadót – 8 kerek esztendeig nem találtam könyvemnek jóságában hivő lelket. Végre a véletlen, az annyiszor megénekelt véletlen segitett engem is.
Most már itt van előttem a nemes gróf Teleky Sándor ezredes ur levele, mely igy hangzik:
„Nagy-Bányán, Deczember 3-án 1891.
Igen tisztelt asszonyom! Nagyon szépen köszönöm a könyvet; jól ettem és jóllaktam belőle. Mondhatom, hogy élvezettel olvastam leirását azoknak a jó magyar ételeknek, a melyeket olyan jóizüen élveztem, mig gyomrom volt, annyira nélkülöztem a számkivetésben s most már, vén koromban, csak villa és kanálhegyen ehetem. Én is konyitok valamit a szakácsság müvészetéhez. Nagy mesterem volt, ki titkaiba bevezetett: az öreg Dumas, aki Canem, Soyer magaslatán állott és Brant Savarin tudományát tökélyesitette. Okos dolgot cselekedtem, amikor nagysádnak tanácsoltam, hogy irjon szakácskönyvet; valóban sikerült s olyan, mint egy pirosra sült, pompás pulykapecsenye.
Isten áldja, üdvözlettel: Teleky Sándor gróf”
Könyvem első kiadásának előszavát […] célszerűnek tartom ismét közleni:
„Rendkivül változatos élettapasztalat után irtam le e szakácskönyvet, kizárólag a saját emlékezetemből öszszeszedve. Nincsen e könyvben egyetlen étel sem, melyet magam – legalább párszor – el ne készitettem volna. […]
Én gazdag földbirtokos családból származtam, gazdasszonyságom alapját hazulról szereztem. Később mint katonatisztné bejártam az ország majd minden vidékét; mindenütt megtanultam a mi jót és takarékosat csak észlelhettem. Soha életemben másnak a házánál nem főztem, és mind e mai napig saját háztartásomban dolgozom, de mert nagy csapások értek, megismerkedtem az anyagi küzdelmekkel is. Igy lassan megtanultam, miképen kell és lehet az elképzelhetetlenségig kevés anyagból a lehető legjobb ételeket előállitani. Egészen magyar vagyok, izlésre, szokásokra, s minthogy Erdélyben születtem, főzési modorom tulnyomóan erdélyies. […]”
(Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.