Közeleg a húsvét, amely nemcsak tradicionális ünnep, hanem a húsipar számára is fontos időszak. Az ünnepi hangulatot befolyásolhatják a megválasztott élelmiszerek is, a gyenge minőségű, kétes eredetű, olcsó termékek azt csak ronthatják. Pedig ezekből nem kevés van a piacon – legalábbis ez derül ki a szakhatósági vizsgálódásokból. Süth Miklós országos főállatorvos tegnap ismertette az élelmiszer-biztonsági ellenőrök március 12-e óta tartó, kimondottan a húsvéti termékekre fókuszáló vizsgálatainak eredményét. Eszerint tegnapig a szakemberek az élelmiszer-előállító helyeken több mint tíz tonna terméket foglaltak le, az élelmiszer-forgalmazóktól mintegy négy tonnát vontak ki a piacról, továbbá újabb több mint tíztonnányi terméket foglaltak le illegális élelmiszer-előállító és -forgalmazó helyeken. Süth arról is tájékoztatott, hogy – lakossági bejelentés alapján – csak az elmúlt négy nap alatt két feketén működő élelmiszer-előállító helyet lepleztek le. Egy gyáli illegális húsüzemben 843 kiló, kifejezetten a húsvéthoz kötődő füstölt terméket foglaltak le, Szentmártonkátán pedig másfél tonna zsírt találtak egy illegális üzemben. Az utóbbi hónapban a fogyasztóvédők is az ünnepi étkekre összpontosították ellenőrzéseiket: csaknem hatszáz kereskedelmi egység 65 százalékában találtak kifogásolnivalót. Ők összesen 284 kiló lejárt szavatosságú húskészítmény forgalmazását tiltották meg. A kifogásolási arány az áruházláncok, hússzaküzletek és egyéb boltok között kiegyenlített volt.
Az áruházláncokban idén is találhatók sonkafélék kilónként 500-600 forintos áron. Ezzel kapcsolatban a Hússzövetség ügyvezető titkára, Berczik Attila egyenesen katasztrofálisnak nevezte azt, ami a fogyasztók megtévesztése terén zajlik. Mint mondta, a boltok polcára igazi sonka legjobb esetben is kilónként mintegy 900 forintért kerülhet. Vagyis a szakember szerint a parasztsonka reális ára jelenleg 1150–1500 forint. A füstölt, kötözött lapocka ára minimum 925, a füstölt, főtt sonkáé pedig 700 forint. Tájékoztatása szerint az alacsonyabb ár mindig kisebb hústartalmú terméket takar, azaz – tette hozzá –, ha „olcsó a hús, annak bizony tényleg híg a leve”.
Érthetetlenek tartotta az áruházláncok 5–10 százalékos forgalombővülésről szóló beszámolóit is, mivel – mint mondta – ezt a hazai húsgyártók egyáltalán nem tapasztalták. Idén ugyanis a legálisan tevékenykedő húsipari cégek húsvét előtt ötezer tonna füstölt árut, sonkafélét értékesítenek, ami csaknem ezer tonnával kevesebb az előző évek azonos időszakában megszokottnál. Berczik szerint az irreális árakat a bizonytalan minőségű importtermékeken kívül a mintegy húszszázalékos részesedésű feketepiac generálhatja. Éppen ezért a húsipar nem érzi, hogy javult volna az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés, már csak azért sem, mert az elmúlt rövid időszakban mintegy ezer embert bocsátottak el e területről – tette hozzá.
Noha a tojáspiacon is előfordulnak élelmiszer-biztonsági problémák, azok nem közelítik meg a húsipar gondjait. Szeptember óta folyamatosan emelkedett a tojás ára – mondta Földi Péter, a Tojásszövetség titkára. A fogyasztói árakban csak márciusban 2–5 forintos emelkedés volt, így mára egy tojás ára – függően attól, hogy milyen minőségű és milyen csomagolásban van – 20 és 30 forint között van. Mint mondta, e tekintetben a húsvéti ünnepek lecsengését követően sem számíthatunk változásra, mivel az egész uniós piacon érezhető, hogy kisebb áruhiány alakult ki.

Magyar Péter véleménye 180 fokos fordulatot vett ebben a fontos kérdésben