Veszélyben a hazai mangalicatenyésztés

Veszélybe kerülhet ősi hungaricumunk, a mangalica sertés, mivel az eredeti vérvonal egyre kevésbé kelendő a spanyol piacon. Az ügyben viszály tört ki a tenyésztők érdekvédelmi szervezetén belül, aláírást gyűjtenek a vezetés ellen.

Munkatársainktól
2007. 06. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb kihívások előtt állnak a hazai mangalicatenyésztők, mivel a spanyol és a hazai piacon egyre nehezebb értékesíteni a fajtatiszta jószágot – állítja a Mangalicatenyésztők Országos Szövetségének elnöke, Tóth Péter. Álláspontja szerint a spanyol iberico sertés jelentette erősödő konkurenciával és annak piaci fölényével úgy lehetne fölvenni a versenyt, ha a tiszta vérvonalú mangalica mellett a húshasznú duroc sertéssel is kereszteznének a termelők. Mint fogalmazott, szükség van új piaci technikára ahhoz, hogy a mangalicatenyésztők piacon maradhassanak. – A szövetség elsődleges célja természetesen az, hogy a tiszta vérvonalú mangalica megtalálható legyen a piacon, és folytatódjon a génmegőrzés. Ugyanakkor a piacainkat eddig meghatározó spanyol érdeklődés lankadása miatt nem ülhetünk tétlenül, a nagytermelőknek fontolóra kell venniük az olcsóbb, keresztezett állomány tartását is – fogalmazott Tóth, aki hozzátette: többek között erről is szó esett volna a szervezet múlt heti közgyűlésén, ha az határozatképes lett volna. Így legközelebb őszszel ülhetnek össze az ágazat résztvevői, hogy megvitassák a lehetséges lépéseket. – Egyik megoldás lehetne, ha például az első elletésnél a vérvonalat megőriznék a termelők, amivel disznónként 200 eurós támogatás járna, míg a második ellés már a piacképesség jegyében, keresztezés útján történhetne – mondta az elnök.
A hazai mangalicatenyésztés 15 évvel ezelőtti föltámasztásában oroszlánrészt vállaló Tóth Péter álláspontját azonban többen nem osztják: a végül határozatképtelen közgyűlésen megjelentek egy része aláírásgyűjtésbe kezdett az elnökség lemondását követelve. Ifj. Rózsa Péter biogazdálkodó szerint a nem tiszta vérvonalú mangalica tenyésztésében Tóth Péter azért érdekelt, mert nagytermelőként valóban könnyebb volna a dolga a keverék sertéssel. – Meglehet, hogy a piacon ma nehezebb értékesíteni a mangalicát, ám a mangalicatenyésztőket képviselő szervezetnek az a feladata, hogy a géntisztaság megőrzéséért ténykedjen. Nem csoda hát, ha többen is úgy gondolják: a nagyüzemi lobbi úgy döntött, hogy saját profitéhségének oltárán feláldoz egy ősi magyar fajtát. Tóth Péter ezért valóban alkalmatlan a szövetség vezetésére – fogalmazott a biogazda.
Szakértők szerint a hazai mangalicakínálattal sincs minden rendben, mivel a kereskedelemben kapható mangalica név alatt forgalmazott termékek mindössze 51 százalékban tartalmaznak mangalicahúst. A magyar élelmiszerkönyv szerint ugyanis ez az arány elegendő ahhoz, hogy a nevet jogosan forgalmazzák.

Harc a lengyel import ellen. Gazdasági társaságba tömörülnének a sertéstartók annak érdekében, hogy felvehessék a versenyt az országra zúduló importáruval – tájékoztatta lapunkat Sákán Antal, a Magyar Sertéstenyésztők Szövetségének elnöke, aki a feltételekről tegnap egyeztetett az agrárminiszterrel. A tervek szerint a sertéstartók létrehoznának egy részvénytársaságot, amely a vágóhidaknak biztosítaná heti 40 ezer sertés szállítását. A kereskedelmi láncok ígéretet tettek arra, hogy amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, a hazai minőségjellel ellátott sertéstermékeket kiemelten kezelik, sőt hozzájárulnak azok népszerűsítéséhez is. Sákán Antal elmondta: a szakminisztériummal közösen már tárgyaltak a vágóhidakkal és a kereskedőkkel, a megbeszélések során a fenti javaslatok valóra váltására minden érintett hajlandóságot mutatott. A termelők képviselőivel egy jövő héten sorra kerülő konferencián egyeztetnek majd.
A 2002-ben még több mint ötmillió sertést számláló ágazatban az állomány négymillió körülire csökkent. Hazánk odáig süllyedt, hogy mintegy másfél millió sertést importál – állapította meg Sákán. Magyarországon jelenleg mintegy 200 vállalkozás adja a termelés 70 százalékát, emellett 3-4 ezer szakszerűen működő családi gazdálkodóról beszélhetünk, akik általában 8-10 sertés hizlalnak. Az oroszok élelmiszer-biztonsági kifogásai miatt a lengyel sertés most dömpingáron zúdult a magyar piacra. Ennek következtében a 250–280 forintos önköltséghez képest a hazai sertéstartók mintegy 30 forinttal olcsóbban kénytelenek értékesíteni a hízók kilóját. Sákán Antal szerint a piacon csak a termelők összefogásával lehetne rendet teremteni, s erre láthatólag a mostani az utolsó esély, mivel vannak olyan előjelek, hogy a dánok a hazai húspiac felvásárlására készülnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.