Kevés bor terem az idén a dél-balatoni borvidéken. Két településén, Ordacsehiben és Rádpusztán a hét elején kezdték szüretelni a hagyományosan legkorábban termő szőlőfajtát, a csabagyöngyét, de mivel az Irsai Olivér is két héttel korábban beérett, annak is nekifogtak a szüretelők – pontosabban helyettük néhol már önjáró szőlőszedő gépek. Bogláron jó közepes, Lellén a közepesnél valamivel gyengébb minőségű szőlőtermést várnak, ám mindkét hegyközség vezetői keveslik a termés mennyiségét.
Balatonlelle szőlősgazdái negyven hektáron gazdálkodnak. Mint már évek óta, ők a hét végén kezdődő, Szent Donát tiszteletére tartott borhéten mutatják be nedűiket az üdülőváros mólósétányán. Buzássy László hegybíró örömmel újságolta: továbbra is kelendő a lellei Kishegy bora az alföldi, a Balaton-felvidéki és az olasz felvásárlók körében, nemkülönben a boglári borgazdaság utódjánál, a BB Zrt.-nél. – Igaz – fűzte hozzá –, ez idő szerint még áralkuban vannak a felvásárlókkal.
A BB. Zrt.-hez elsőként befutott rádpusztai csabagyöngye-szállítmány 15,7 cukorfokos volt, a boglári társaság idei felvásárlási terve nyolcszáz tonna. Amiként korábban, Boglár idén is a pezsgőjével kíván sikert aratni a habzóborok piacán, Lelle pedig egyebek mellett változatos borkínálatával. Mint arról tegnap már beszámoltunk, nemcsak a Balaton déli, hanem az északi partján, Badacsonyban is megkezdődött a szüret. Természetesen itt is az igazi hungaricumnak számító Csabagyöngyét szedik le először. A szakemberek úgy látják, hogy a korai szőlőfajtákból készülő bor minőségét nem befolyásolja majd az előre hozott szüret, a kései szüretelésűekből készülőkkel azonban már akadhatnak minőségi problémák.
A korai szőlőfajták szedése nagy valószínűséggel a Tokaj-hegyaljai borvidéken is már augusztus közepén kezdődik – írta az Északmagyarország. A távirati iroda által is idézett cikk szerint a mostani szélsőségesen meleg időjárás ugyanis a szőlőskertekben úgynevezett kényszerérési folyamatokat indított el, ezért az idei bor minőségére fokozottan oda kell figyelniük a borászoknak. A villányi borászok szerint „elégnek az ízek” a szőlőszemekben, ha tovább marad a nagy hőség, s nem lesz olyan zamatos a bor, mint az lenni szokott. Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a meleg miatt a szőlő valóban veszíthet savakat, de ehhez az ősznek is hasonló forróságot kellene hoznia. – A millenniumi évjárat is savszegény volt a nagy meleg miatt, de a bor íze semmivel sem volt rosszabb a szokásosnál – mondta a szakember.
Veszélyes bűnözőt tartóztattak le a hatóságok
