Mindenütt korai szüretet hoz a hőség

A nagy meleg miatt megkezdődött a szüret a Balaton környéki szőlőültetvényeken. Balatonbogláron jó közepes, Lellén a közepesnél gyengébb termést várnak. A hőség miatt valószínűleg Tokajban is jóval a szokásos időpont előtt kezdődik a szüret.

MTI
2007. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés bor terem az idén a dél-balatoni borvidéken. Két településén, Ordacsehiben és Rádpusztán a hét elején kezdték szüretelni a hagyományosan legkorábban termő szőlőfajtát, a csabagyöngyét, de mivel az Irsai Olivér is két héttel korábban beérett, annak is nekifogtak a szüretelők – pontosabban helyettük néhol már önjáró szőlőszedő gépek. Bogláron jó közepes, Lellén a közepesnél valamivel gyengébb minőségű szőlőtermést várnak, ám mindkét hegyközség vezetői keveslik a termés mennyiségét.
Balatonlelle szőlősgazdái negyven hektáron gazdálkodnak. Mint már évek óta, ők a hét végén kezdődő, Szent Donát tiszteletére tartott borhéten mutatják be nedűiket az üdülőváros mólósétányán. Buzássy László hegybíró örömmel újságolta: továbbra is kelendő a lellei Kishegy bora az alföldi, a Balaton-felvidéki és az olasz felvásárlók körében, nemkülönben a boglári borgazdaság utódjánál, a BB Zrt.-nél. – Igaz – fűzte hozzá –, ez idő szerint még áralkuban vannak a felvásárlókkal.
A BB. Zrt.-hez elsőként befutott rádpusztai csabagyöngye-szállítmány 15,7 cukorfokos volt, a boglári társaság idei felvásárlási terve nyolcszáz tonna. Amiként korábban, Boglár idén is a pezsgőjével kíván sikert aratni a habzóborok piacán, Lelle pedig egyebek mellett változatos borkínálatával. Mint arról tegnap már beszámoltunk, nemcsak a Balaton déli, hanem az északi partján, Badacsonyban is megkezdődött a szüret. Természetesen itt is az igazi hungaricumnak számító Csabagyöngyét szedik le először. A szakemberek úgy látják, hogy a korai szőlőfajtákból készülő bor minőségét nem befolyásolja majd az előre hozott szüret, a kései szüretelésűekből készülőkkel azonban már akadhatnak minőségi problémák.
A korai szőlőfajták szedése nagy valószínűséggel a Tokaj-hegyaljai borvidéken is már augusztus közepén kezdődik – írta az Északmagyarország. A távirati iroda által is idézett cikk szerint a mostani szélsőségesen meleg időjárás ugyanis a szőlőskertekben úgynevezett kényszerérési folyamatokat indított el, ezért az idei bor minőségére fokozottan oda kell figyelniük a borászoknak. A villányi borászok szerint „elégnek az ízek” a szőlőszemekben, ha tovább marad a nagy hőség, s nem lesz olyan zamatos a bor, mint az lenni szokott. Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a meleg miatt a szőlő valóban veszíthet savakat, de ehhez az ősznek is hasonló forróságot kellene hoznia. – A millenniumi évjárat is savszegény volt a nagy meleg miatt, de a bor íze semmivel sem volt rosszabb a szokásosnál – mondta a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.