Néhány éven belül vége lehet az ormánsági dinnyézésnek

Az Ormánság az ország egyik legvadregényesebb tája: a Dráva folyót kísérő erdőkkel, a csöndes apró falvakkal szemet gyönyörködtető környék. Ám legszegényebb vidékeink egyike is, amelyet óvatos becslések szerint harmincszázalékos munkanélküliség sújt, s csak itt-ott felújítottak az utak. A helyiek hagyományosan a mezőgazdaságban keresnek, kerestek kiutat: a dinnyéjéről messze földön híres tájról azonban a következő évtizedben végleg eltűnhet a mézédes gyümölcs.

Bóka Máté Ciprián
2007. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon miért csinálom még mindig? – teszi fel önmagának a kérdést Tóth Gyula Vajszlón, az ormánsági dinnyevidék központjában. Válasza sokat elárul: „Mert szeretem határt, a földet, no meg a csalódást.”
Az idei szezonnak lassan vége, az útszélen már csak néhányan küzdenek a forrósággal a napernyők alatt. Ám nem csupán az árusoknak gyűlt meg a bajuk az idei nyárral, a termelőknek is.
Deák Ferenc az egyik legnagyobb gazdának számít a környéken, a Vajszlóval szomszédos Sellyén tíz hektárt szánt a dinnyének, de most, mint mondja, biztos abban, hogy jövőre már e területnél jóval kisebben érik a gyümölcs.
– A termés hetven százaléka ott maradt. A jég elverte az indázatot, a tűző napon nem volt mi védje, így három nap alatt egyszerűen felforrt – mondja keserűen a férfi, aki közel harminc éve foglalkozik a nyári délutánok asztali csemegéjével. – Nem tudom még, hogy a biztosító mennyit fizet, de a veszteségem így is tetemes lesz – teszi hozzá.
– Megfőtt a mi dinnyénk is, rengeteget ott kellett hagynunk a földeken. Közben meg a melegben későbbre várt szabadföldi utolérte a korai fóliásat – mondja Tóth Gyula. A termelők azonban elsősorban nem is az égiekre vagy az időjárásra panaszkodnak, inkább a könyörtelen piacra. A „háromhektáros” Füles Ferenc is csak kérdést tud megfogalmazni: – Mikor engednék meg a hollandok, hogy tulipánt vigyenek be hozzájuk? Az a legnagyobb baj – fűzi tovább –, hogy a kereskedők, az áruházak a déli országokból olcsóbban hozatják meg a gyümölcsöt, ezzel aztán le is verik a magyarnak az árát.
A két „kisgazda”, Füles és Tóth egymás szavába vágva sorolják gondjaikat: helyből a kamionnal is csak tizenöt-húsz forintért vitték, a pesti nagybanin pedig csak harmincöt-negyvenért volt kelendő a portékájuk, nekik viszont hatvan-hetven forintért érné meg – akkor lennének a pénzüknél, mondják.
– Ugyan visszakaptam annyit, amenynyit befektettem, de ha már az üzemanyagot számolod, vagy éppen a földeken elvégzett hathavi munkádat, akkor a nyereség nulla – mondja Tóth, s Füles fejezi be. – Ki kell fizetni a műtrágyát, a növényvédő szert, a napszámosokat és persze a fóliát.
Jellemző – így emlékeznek –, hogy a műanyag a kilencvenes években kilogrammonként (egy kiló közel 1,7 méterre elegendő) harminchat forintba került, most négyszázhúszba.
Az emberek pedig nem bolondok, így csak néhányan, a legbizakodóbbak maradtak a dinnye mellett. Számításaik szerint ötszáz mázsát kellene megtermelni egy hektáron, hogy ne legyen veszteséges, ellenben még így sem mehetnek biztosra – ha a gyümölcs alacsony áron megy el, ennél is több kellene.
A kereskedő persze kétszeres áron adja tovább, amit megvett. A termelők azonban nem tudják többért értékesíteni. Állítják, a kereskedő erre csak azt mondaná, hozat máshonnan. Elég, ha összeállnak néhányan, s a spanyoloktól importálnak. Az ormánsági dinnyések problémáin, tudják ezt ők is, elsősorban az összefogás enyhítene, de Vajszlón még ezzel sem jártak sikerrel. Ahogy mondják, az e célra életre hívott Termelési Értékesítési Szövetkezet itt életképtelennek bizonyult. Tóth Gyula legyint: – Akkor is mindenki csak a maga hasznát nézte, még a befizetett pénzünket sem kaptuk vissza – mondja keserűen. Később azért megjegyzi, az országban azért van, ahol a szövetkezetek jól működnek.
Mesélik – szinte aranykorszakként emlegetve –, hogy másfél évtizede a környéken a gazdák ötven-hatvan hektárt is vetettek, s akkor egy esztendő alatt az ügyesebbek akár egy portát, takaros házat is vásárolhattak a nyereségből. Füles Ferenc most azt mondja, bárcsak olyan jövedelme lenne, hogy őstermelőként adóznia kellene!
A két férfi úgy érzi, a fiatalok sem látnak már jövőt a dinnyézésben, így nem lesz, aki majd learatja a húsz-harminc éves tapasztalat igazi gyümölcsét. Most mindketten csak a nyugdíjat vagy a kisboltból származó keresetüket próbálják kiegészíteni, kevés sikerrel. Az a szomorú – summázzák véleményüket –, hogy az alföldiek kárára lehet csak jobb az ormánsági dinnyéseknek. Deák Ferenc úgy fogalmaz: hamarosan furcsa dolgok következnek a magyar mezőgazdaságban. Véleménye szerint ha a magyar gazda leáll a termesztéssel, s nem lesz majd helyi konkurencia, a külföldről most még olcsón érkező gyümölcsnek is felkúszik majd az eladási ára. Ez pedig már nemcsak a hányatott sorsú Ormánságot, az itteni csalódott termelőket sújtja, de az egész lánc bajba jut: a viszonteladóktól a kereskedőkön át a fogyasztókig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.