Drágul az élelem, kevesebbet eszünk

Szeptember végéig éves szinten több mint 25 százalékkal emelkedtek az agrártermékek árai. A folyamatosan dráguló élelmiszereket a lakosság egyre nehezebben tudja megfizetni. A Gfk Hungária adatai szerint például tejből 8,3 százalékkal kevesebb fogyott annak közel 14 százalékos drágulása nyomán.

Dénes Zoltán
2007. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éves összehasonlításban drasztikusan, 25,6 százalékkal emelkedett az agrártermékek termelői árszintje idén szeptemberben – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A legerőteljesebben a különböző növények drágultak, de 2,6 százalékos áremelkedés következett be az élő állatok és állati termékek esetében is. A vizsgált időszakban a növényi termékek ára 50,6 százalékkal növekedett.
A növényi termékeken belül meghatározó súllyal bíró gabonafélék termelői átlagárai idén szeptemberben 91,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. Az ipari növényeknél 3,6 százalékos árcsökkenés jelentkezett. Az elmúlt hónapokban is jelentős árnövekedést mutató burgonya 29,8 százalékkal volt drágább.
*
A zöldségfélék ára az előző havi csökkenés után szeptemberben 12 százalékkal növekedett, az egyes zöldségek áralakulását tekintve jelentős különbségek figyelhetők meg. A szeptemberi időszakban a legjelentősebb súlyt képviselő zöldség a zöldpaprika, ennek termelői ára 12,5 százalékos növekedést mutatott, miközben a közel azonos súlyú és így a zöldségek áralakulását szintén nagymértékben befolyásoló paradicsom ára 17,8 százalékkal csökkent. A gyümölcsök 42,6 százalékos árnövekedésére szeptemberben az alma 84,8 százalékos és a szőlő 31,9 százalékos áremelkedése gyakorolt döntő befolyást.
Míg a takarmány árát meghatározó gabonafélék ára megduplázódott, az abrakfogyasztó vágóállatok termelői ára egy éven belül összességében 3,6 százalékot csökkent. A vágóállatok termelői árainak jelzett mértékű visszaesésén belül a vágósertés ára tizenkét hónap alatt 13,2 százalékkal csökkent, a vágóbaromfié viszont 15,1 százalékkal nőtt. A sertéságazat válságos helyzetét az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) is szóvá teszi, jelezve, hogy szeptemberben itthon a sertéstáp ára az uniós átlagnál mintegy 10 százalékkal erőteljesebben, 33 százalékkal drágult, míg a sertésárak közel 15 százalékkal csökkentek. Az állati termékek 14,8 százalékos áremelkedésén belül szeptemberben a tej termelői ára 16 százalékkal, az étkezési tyúktojásé 10,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az AKI adatai szerint október közepén a pulykamell feldolgozóhelyi értékesítési ára mintegy 20 százalékkal, a vágócsirke közel harminc, a pecsenyekacsa 37, s a csomagolt tízdarabos tojás ára 17 százalékkal volt drágább, mint egy évvel azelőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.