A Tricollistól a löszmélyútig

P I N C E S Z E R

Muray Gábor
2007. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már korábban is érintettük a Pannonhalma–Sokoróalja borvidék dombvonulatai között futó völgyeket a Napos oldalon, most azonban mélyebbre ásunk. Érdemes, mert a borvidék az elmúlt néhány évben olyan szépen lerázta magáról a dicső szocializmus vívmányait, hogy alig maradt nyoma a pancsolt rizlingnek a környéken. A borászkodás itt legalább ezeréves, hiszen a Szent Márton-hegyen 996-ban gyökeret eresztő bencések első alapítólevele már elsőrangú terményként említi a szőlőt.
Ezer év elszelelt, a bencések viszont hűek maradtak, többek között a rizlinghez. Végül is ketten maradtak: Isten és a bor, ahogy Várszegi Asztrik főapát úr szokta volt Hamvas Bélát idézni, a Tricollis, azaz a három domb (Pannonhalma régi elnevezése) ma világszínvonalú borfeldolgozó üzemet rejt az apátság tőszomszédságában. Még jó, hogy a Gál Tibor (Isten nyugosztalja) által vezérelt építkezés nem fejeződött be akkor, amikor gyakorlótanárként koptattam a bencés gimnázium folyosóit, hiszen a délutáni szabadidőt kihasználva mindennapos visszaeső lettem volna a türelmes Liptai Zsolt főborász árnyékában, valahol ott, ahol a kóstolást az arra megfelelő helyen lebonyolítják.
Mint említettem, a második világháborút követő, nem igazán szívmelengető politikai átrendeződés az ezeréves hagyományt rúgta fel, amikor a bencés szőlőbirtokot és a pincészetet az állam felügyelete alá helyezte. Csak 2000-ben körvonalazódtak újra a tervei az új apátsági pincészet megalapításának, s a pannonhalmi főapátság többségi, egy bank kisebbségi tulajdonhányadával 2000 négyzetméter alapterületen, háromezer hektoliter tárolókapacitással 2003-ban felépült a méltán híres Pannonhalmi Apátsági Pincészet. A monostor tövében álló épület a folytonosságot hirdeti, az apátsági borok pedig a legrangosabb bormustrákon is remekelnek. De erről győződjünk meg lehetőleg a helyszínen: bejelentkezés után szakszerű vezetéssel járhatjuk be a gravitációs anyagmozgatást is lehetővé tevő négyszintes feldolgozót, a nem mindennapi pinceélmény mellett persze alkalom nyílik az apátság büszkeségeinek végigkóstolására a rajnai rizlingtől a traminin és a Tricollis Cuvée-n keresztül egészen a merlot-ig. Mert bár a borvidék a XX. század második felétől inkább fehérborhangsúlyos, s a hordós erjesztésű, nagytestű fehérborok is újra reneszánszukat élik, a Pannon táj kék szőlőiből mégis mélabúkergető, nagyszerű vörösborok érlelhetők.
Hiába teltünk be a borokkal, a Szent Márton-hegy s az ezeréves bencés apátság szakralitásával, ódon kerengőivel, még mindig hátravan valami. A borvidék mókás nevű településeinek határában, így például Nyúlon túl is, különleges és egyedi horhosok (löszakadékok, löszmélyutak) vezetnek a szőlőkig, falaikba vájt likpincékkel, amelyek olykor-olykor igencsak szép, egyszerű, tiszta rizlingeket rejtenek. A kis magyar Elzászban tett mámoros kirándulást pedig nem is zárhatnánk szebben, mint Győr karácsonyi vásárának forralt boraival a köztéren állított nagy fenyő alatt.

Információk. A pincelátogatásra a főapátság TriCollis Tárlatvezető Irodájában lehet jelentkezni; telefon: 06-96/570-191, e-mail [email protected]. Cím: Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalma, Vár 1. Telefon: 06-96/570-171, e-mail: [email protected].

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.