Csipetnyi konyhatörténelem

MN
2007. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztelt Elnök úr!
Mindent megírtunk és elmondtunk a sajtónak, a témát lezártnak gondoltuk. Mivel azonban a Magyar Nemzet közli az Ön levelét, válaszolnunk kell rá.
Örülünk, hogy tetszett Elnök úrnak a Kulináris Charta. Ha feltette az MNGSZ honlapjára, akkor ott is olvasható a következő: „Egy befolyásos réteg évtizedekkel ezelőtt túszul ejtette és ma is fogságban tartja a szakmát.” Ezt eddig sokan nem értették, most majd többen megértik.
Azoknak, akik nem olvasták a korábbi híradást: a Pető István vezette MNGSZ megszerezte a Bocuse d’Or hazai selejtezőjének rendezési jogát. Ez sokakat meglepett: kevesen tudtak ugyanis az MNGSZ pályázási szándékáról. Sokan tudtak viszont arról, hogy a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) és az Étrend Egyesület már rég meghirdette a Hagyomány és evolúció című országos csúcsgasztronómiai versenyt – abban a biztos tudatban, hogy más nem szervez ilyesmit. E versenyre negyvenhat szakács jelentkezett, sokan az ország legjobb éttermeiből. A jelentkezők és a szervezők közt több MNGSZ-tag is volt.
Tisztelt Elnök úr! Kénytelenek vagyunk rámutatni levele legfontosabb pontatlanságaira.
1. A három magyar gasztronómiai szervezet júniusi tárgyalását nem előzte meg közös munka az MNGSZ-szel, még kevésbé évekig tartó.
2. A Bocuse d’Ort egy tömegszervezeti ifjúsági selejtezővel összevonni méltatlan és dilettáns dolog. Olyan, mintha pénzhiányra hivatkozva a Forma–1-et összevonnánk az úttörővasutasok gokartversenyével. Mi Cseh Jánossal egy pillanatra sem vettük fontolóra e lehetőséget, így Önnel csupán egyetlen részletkérdésben állapodtunk meg: abban, hogy kérünk szépen kávét.
3. Elnök úr a zsűri felét valóban MNGSZ-tagokkal kívánta feltölteni, a mai napig nem értjük, milyen alapon. Amúgy csak két szakács nevét említette: egyikük tojásmentes palacsintapor és vajízű zsiradék reklámarca, a másikuk zöldségfaragással szerzett nevet. Egyikük sem a csúcsgasztronómia ismerője, így nem fogadhattuk el őket. Mi az MNGSZ képviseletére Sándor Dénes alelnököt javasoltuk, aki viszont Önnek nem felelt meg valamiért.
4. „Jó, hogy nem egy tíz-egynéhány tagú szervezet képviseli külföldön a magyar gasztronómiát” – írja Elnök úr a Magyar Gasztronómiai Egyesületre célozva.
A Bocuse d’Oron nem kis vagy nagy létszámú szervezet képviseli az országot, hanem egy nyílt, melegkonyhás, országos séfverseny győztese. Külföldön nemritkán Michelin-csillagos éttermek vezető szakácsai, konyhafőnökei indulnak el. Ahhoz tehát, hogy ne járassuk le a magyar szakmát, magasan képzett, érett és kiforrott tudású és ízlésű szakácsra van szükség. Mert ő képviseli az országot.
Az MGE-t egyébként valóban 12 dühös ember alapította, de mára több tucat tanulni akaró szakács és vendéglőtulajdonos, több száz szimpatizáns tartozik a közvetlen vonzáskörébe.
5. A legérdekesebb gondolatok Elnök úr levelének végére maradtak, ahol is ezt írja: „A jogosítványaink közt szerepel mintegy negyven éve: a nemzeti válogatott delegálása világversenyekre […], Magyarország kizárólagos képviselete, a magyar bajnokság szervezése és még sok más.”
Már értesültünk róla, hogy az MNGSZ valamiféle evidens jogokról referált a francia szervezőknek. Nagyon reméljük, hogy ez félreértés: ha így lenne ugyanis, akkor még nagyobb lenne a baj, mint gondoltuk. Az étkezési kultúra ugyanis nem labdarúgás.
Elnök úr egyébként komolyan gondolja, hogy olyan szervezetnek kellene képviselnie a magyar gasztronómiát külföldön, amelyben három és fél hónapig tart egy elnökségi ülés összehívása? Majd „nem tartják fontosnak” a nyilvánosság és saját tagságuk tájékoztatását a döntésekről? Majd november 23-án húsz nappal visszadatált versenykiírást tesznek közzé a honlapjukon?
Szerencsésebb országokban strukturálódott a szakácsok szakmája. Más és más egyesületek képviselik a csúcsgasztronómiát, a különféle versenyeket, a tömegétkeztetést, az utánpótlást, az oktatást, az eredet- és minőségvédelmet stb. Csúcsgasztronómiai versenyekkel például kis létszámú, de hatékony szervezetek, alapítványok foglalkoznak. Eszük ágában sincs mamutszervezetbe tömörülni, s arra kizárólagos jogokat ruházni.
Tisztelt Elnök úr!
A Magyar Gasztronómiai Egyesület és a körötte szerveződő szakácskör a jövőben sem kíván semmiféle hatalmi harcba keveredni. Sok sikert kívánunk az MNGSZ-nek a Bocuse d’Orhoz!
Nekünk továbbra sem a versenyrendezési jog elnyerése a fő célunk, hanem az, hogy Magyarországon jobb éttermek, az éttermeknek jobb honi nyersanyagai és igényesebb vendégei legyenek.
Ennek érdekében megpróbáljuk letenni az alapjait egy folyamatos továbbképzési rendszernek, amely modulok formájában három-négy havonta új feladatokat ad majd a szakácsoknak. Az Alexandra Kiadóval együttműködve elindítunk egy szakkönyvsorozatot, amivel megkezdjük az elmúlt száz év lemaradásainak pótlását.
És minden második évben megrendezzük a Hagyomány és evolúció versenyt: a sikeres versenyzőknek olyan szakmai „lökést” kívánunk adni, amiből egyszer majd – úgy gondoljuk – az egész magyar gasztronómia profitálni fog. A legközelebbi – február végi – döntő versenykiírása hamarosan megjelenik a szaksajtóban és A bűvös szakács blogon.
Üdvözlettel:
Molnár B. Tamás,
az MGE alapító tagja


Tisztelt Elnök úr!
A bűvös szakács blogon már megírtam a véleményemet. Én azt javasoltam, rendezzük egy napon a versenyeket, de az ifjúsági válogatót rendezze az MNGSZ, a Bocuse d’Ort pedig az MGE és az Étrend az általuk felkért független szakácsokkal.
Elnök úr azt mondta, rendben, de még kikéri az MNGSZ-elnökség véleményét, s az elnökségi döntésről feltétlenül tájékoztat minket. Többször kerestük telefonon, hónapokon át vártuk a tájékoztatást. Nem kaptuk meg.
Az esetről soha többé nem kívánok nyilatkozni.
Üdvözlettel:
Cseh János,
az Étrend Egyesület volt elnöke

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.