Jobb minőség drágábban

A tavaszi fagykár következtében erőteljesen emelkedő gyümölcsárak miatt jövőre átlagban 10-15 százalékkal drágulhat a pálinka, amelyből az utóbbi években egyre jobb minőségűeket állítanak elő a főzdék – derült ki az idei HunDeszt pálinkaversenyen.

Dénes Zoltán
2007. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre átlagban 10-15 százalékkal drágulhat a pálinka a gyümölcsök fajtától függő 40-50 százalékos erőteljes áremelkedése miatt – vélekedett a tegnapi HunDeszt pálinkaverseny díjátadóján a lapunknak nyilatkozó Szicsek János, a Szicsek Kft. résztulajdonosa, amely cég termékeit négy arannyal, hét ezüsttel és öt bronzzal díjazta az idén már nemzetközivé vált pálinka- és párlatverseny zsűrije. Elmondása szerint a gyümölcsök ára egy év alatt fajtától függően 40-50 százalékkal emelkedett, amire korábban nemigen volt példa. Emiatt azt valószínűsítette, hogy főleg a kisebb pálinkafőzdék kényszerülnek majd áremelésre, mivel ezek nemigen tudnak lecsippenteni járulékos (marketing, palackozó) költségeikből. Véleménye szerint jelenleg nagy népszerűségnek örvendenek a különböző kuriózumok, mint például a málna-, a feketeribizli- és a kökénypálinka, de egyre inkább érezhető, hogy a forgalom áttevődik a hagyományos gyümölcspálinkák felé. – Sajnos a törkölyt nem sikk fogyasztani, pedig a legszebb alapanyag, s a legízesebb, legélvezetesebb pálinkák közé tartozik – tette hozzá Szicsek János, akinek kedvence a cseresznyepálinka.
Az idei HunDeszt pálinkaversenyen 220 pálinkát és párlatot értékelt a zsűri, amelyek közül 57-et aranyéremmel, 76-ot ezüsttel és
43-at bronzzal díjazott. Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója külön kiemelte a határon túli főzdék jó teljesítményét, amelyek termékeit a jogszabályok miatt (csak 100 százalékban hazai gyümölcsből készült nedűt nevezhetünk pálinkának) párlatként bírálták el. Véleménye szerint a díjak nagyon magas aránya azt mutatja, hogy a pálinkafőzők fejlődnek, s mind magasabb minőségre törekednek. A legeredményesebb kereskedelmi főzde az idén az Agárdi Pálinkafőzde Kft. lett, a legeredményesebb egyéni főzető pedig Pelle László.
A pálinka 2004-ben szerzett nemzetközi védettséget. A Hun-Desztet szervező Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács pálinkatagozatának 13 tagja van, ők a kereskedelmi pálinkamennyiség 70 százalékát állítják elő. Rajtuk kívül még 34 kereskedelmi főzde és mintegy 555 bérfőzde működik hazánkban. Nagy András szerint idehaza most 580 ezer hektoliter-foknyi gyümölcspálinka kerül kereskedelmi forgalomba, ami 1,3 millió liternek felel meg. A termelés ennél több, hiszen a pálinkát különböző szeszes italok alapanyagaként is felhasználják. A pálinka exportja elenyésző, szinte az egész termelést a belföldi piacon értékesítik. A hazai szeszesital-fogyasztás tiszta szeszre vetítve egy főre 3,5 literre tehető, amiben minden pálinka, így a bérfőzött mennyiség is szerepel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.