Jövőre átlagban 10-15 százalékkal drágulhat a pálinka a gyümölcsök fajtától függő 40-50 százalékos erőteljes áremelkedése miatt – vélekedett a tegnapi HunDeszt pálinkaverseny díjátadóján a lapunknak nyilatkozó Szicsek János, a Szicsek Kft. résztulajdonosa, amely cég termékeit négy arannyal, hét ezüsttel és öt bronzzal díjazta az idén már nemzetközivé vált pálinka- és párlatverseny zsűrije. Elmondása szerint a gyümölcsök ára egy év alatt fajtától függően 40-50 százalékkal emelkedett, amire korábban nemigen volt példa. Emiatt azt valószínűsítette, hogy főleg a kisebb pálinkafőzdék kényszerülnek majd áremelésre, mivel ezek nemigen tudnak lecsippenteni járulékos (marketing, palackozó) költségeikből. Véleménye szerint jelenleg nagy népszerűségnek örvendenek a különböző kuriózumok, mint például a málna-, a feketeribizli- és a kökénypálinka, de egyre inkább érezhető, hogy a forgalom áttevődik a hagyományos gyümölcspálinkák felé. – Sajnos a törkölyt nem sikk fogyasztani, pedig a legszebb alapanyag, s a legízesebb, legélvezetesebb pálinkák közé tartozik – tette hozzá Szicsek János, akinek kedvence a cseresznyepálinka.
Az idei HunDeszt pálinkaversenyen 220 pálinkát és párlatot értékelt a zsűri, amelyek közül 57-et aranyéremmel, 76-ot ezüsttel és
43-at bronzzal díjazott. Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója külön kiemelte a határon túli főzdék jó teljesítményét, amelyek termékeit a jogszabályok miatt (csak 100 százalékban hazai gyümölcsből készült nedűt nevezhetünk pálinkának) párlatként bírálták el. Véleménye szerint a díjak nagyon magas aránya azt mutatja, hogy a pálinkafőzők fejlődnek, s mind magasabb minőségre törekednek. A legeredményesebb kereskedelmi főzde az idén az Agárdi Pálinkafőzde Kft. lett, a legeredményesebb egyéni főzető pedig Pelle László.
A pálinka 2004-ben szerzett nemzetközi védettséget. A Hun-Desztet szervező Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács pálinkatagozatának 13 tagja van, ők a kereskedelmi pálinkamennyiség 70 százalékát állítják elő. Rajtuk kívül még 34 kereskedelmi főzde és mintegy 555 bérfőzde működik hazánkban. Nagy András szerint idehaza most 580 ezer hektoliter-foknyi gyümölcspálinka kerül kereskedelmi forgalomba, ami 1,3 millió liternek felel meg. A termelés ennél több, hiszen a pálinkát különböző szeszes italok alapanyagaként is felhasználják. A pálinka exportja elenyésző, szinte az egész termelést a belföldi piacon értékesítik. A hazai szeszesital-fogyasztás tiszta szeszre vetítve egy főre 3,5 literre tehető, amiben minden pálinka, így a bérfőzött mennyiség is szerepel.
Rendőrségi közlés: több mint 7500-an érkeztek Ukrajnából pénteken
