Schengeni határsértők

Kétszer több illegális határátlépőt tartóztattak fel az év első felében a román hatóságok, mint tavaly egész évben. A schengeni övezetbe a zöldhatáron vagy hamis iratokkal belépni szándékozó személyek közül legtöbben a román–magyar határszakaszon próbálkoznak.

2008. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megélénkült az illegális személyforgalom Románia határszakaszain az elmúlt hat hónap során, különösen az után, hogy Magyarország csatlakozott a schengeni övezethez. A román határőrség napokban közzétett jelentése értelmében az év első felében több mint kétszáz illegális bevándorlócsoportot tartóztattak fel, és miközben az EU-hoz 2007-ben csatlakozott Románia hosszú ideig tranzitországnak számított, becslések szerint a közeljövőben egyre több gazdasági bevándorló célpontja lesz.
A román határőrizeti szervek 88 embercsempész és nyolcszáz, az országba illegálisan be- vagy kilépő személy ellen indítottak bűnvádi eljárást. Ez kétszeres növekedést jelent a tavaly egész évben észlelt illegális migrációhoz képest. Több mint négyszáz külföldi állampolgár hatolt be a zöldhatáron Románia területére, több mint kétszázan hamis vízummal, százan pedig járműbe elrejtőzve próbálkoztak bejutni az országba. A határsértés tekintetében a román–magyar, ezt követően pedig a román–ukrán és a román–moldovai határszakasz a legforgalmasabb. Az illegális bevándorlók többsége Ázsiából és Afrikából érkezik, akik többnyire Törökországon, Oroszországon és Ukrajnán keresztül jutnak el Romániáig. Főleg a török és moldovai állampolgárok körében érhető tetten, hogy törvényesen lépnek be Romániába, onnan azonban hamis dokumentumokkal próbálnak Magyarországra belépni.
A román hatóságok szerint a határsértők által használt úgynevezett balkáni útvonal felületes felügyelete a nemzetbiztonság veszélyeztetéséhez vezetne, ezért az elmúlt hónapokban ezer határőrt képeztek ki a schengeni joganyagból. A rendőrség közreműködésével a határ 30 kilométeres vonzáskörzetében is folytatnak ellenőrzéseket.
A napokban egyébként a Temes megyei rendőrségnek sikerült felszámolnia egy kiterjedt embercsempész-hálózatot, amelynek román állampolgárságú tagjai az elmúlt két évben több mint száz személyt juttattak ki – többek között hamis papírokkal – Írországba.
A román–magyar határszakasz bánsági vonalán az elmúlt fél évben tizennégyszeresére növekedett az emberkereskedelem és a csempészet mértéke 2007-hez képest: az említett bűncselekmények miatt több mint félezer személy ellen indult bűnvádi eljárás. A magyarcsanádi határátkelőnél például több mint háromszáz kiskorút próbáltak beléptetni Magyarországra a szükséges iratok nélkül, és több esetben felvetődött a gyermekcsempészet gyanúja is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.