Felmentett „kórterjesztők”

Ejtette a vádat a román legfőbb ügyészség ama három Brassó megyei baromfitelep tulajdonosa ellen, akiket azzal vádoltak, hogy két évvel ezelőtt ők okozták az ország több megyéjét sújtó madárinfluenza-járványt. A vállalkozók tetemes kártérítést is kaptak a kényszervágásra ítélt több mint félmillió szárnyas után.

2008. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentmondásos módon tettek pontot a román hatóságok az országban két évvel ezelőtt elharapódzott madárinfluenza-járvány ügyében indított vizsgálatok végére. A bukaresti legfelsőbb ügyészség jogerős ítéletében beszüntette a bűnvádi eljárást három Brassó megyei baromfitelep tulajdonosa ellen. Azzal gyanúsították őket 2006-ban, hogy farmjukról más vidékekre juttatták ki a madárinfluenza H5N1-es vírusával fertőzött csirkéket. Romániában 2006 májusában jelentkezett az országot először egy évvel korábban sújtó madárkór második hulláma. A hatóságok 127 gócpontot azonosítottak, több mint egymillió fertőzött szárnyast vágtak le és semmisítettek meg. Akkoriban a madárvészt okozó H5-ös vírus először az erdélyi Brassó megyei Feketehalmon működő baromfitenyészetekben ütötte fel a fejét. A szakemberek szerint a Pati Prod, Aviprod és Drakom Silva cégek által üzemeltetett telepekre a közelben levő tavakon megtelepedett fertőzött vándormadarak hozták be a kórt. Gyors terjedését azonban a baromfitelepek vezetőinek mulasztása idézte elő. Az ügyészség akkoriban mindhárom cég vezetőjét 29 napos letartóztatásba helyezte, és bűnvádi eljárást indított ellenük, mert eltitkolták a szárnyasok elhullását. A megmaradt állomány egyedeit pedig engedély nélkül működő kereskedőknek értékesítették.
A bukaresti legfelsőbb ügyészség nemrég úgy döntött: bűncselekmény hiányában mindhárom feketehalmi cégvezető ellen beszünteti a bűnvádi eljárást. A döntést azzal indokolták, hogy az időközben módosított román büntető törvénykönyvből kiemelték, és immár csak kihágásként kezelték az állati és növényi eredetű betegségek terjesztését. A felmentő ítélet nyomán bíróság döntött abban a kártérítési perben, amelyet a gyanúsítottak indítottak a román mezőgazdasági tárca ellen. Catalin Munteannak, az egykori Pati Prod cég tulajdonosának az igazságszolgáltatás 353 millió forintnak megfelelő kártérítést állapított meg azért, mert több százezer baromfiját elgázosították. Az összeget be is hajtotta az államtól. Emlékezetes, két évvel ezelőtt a román hírszerzés azt terjesztette, hogy a feketehalmi telepekre Magyarországról és Szlovákiából importált csirkékkel hurcolták be a vírust.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.