Lőttek az erdélyi koalíciónak

Nem született megállapodás tegnap Marosvásárhelyen az RMDSZ és az MPP tárgyalóküldöttsége között, így a két alakulat nagy valószínűséggel nem indul közösen a novemberi romániai parlamenti választásokon.

2008. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megegyezésre keresztet lehet vetni – fogalmazott tegnap Borbély László miniszter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alelnöke a Magyar Polgári Párt (MPP) képviselőivel folytatott megbeszélést követően. A két erdélyi politikai alakulat második vonalbeli vezetői a Romániában novemberben rendezendő parlamenti választásokon való esetleges együttműködésről tárgyaltak Marosvásárhelyen, a polgári alakulat márciusi bejegyzése óta először rendezett kétoldalú találkozó azonban kudarcot vallott. Miközben ugyanis az RMDSZ arra várt választ, hogy az MPP elfogadja-e a belső koalíció létrehozására tett ajánlatát, a polgáriak továbbra is választási koalíció megkötését szorgalmazták. Árus Zsolt MPP-alelnök azt javasolta a kormányon lévő szövetségnek, a belső koalíció lehetőségének megvitatása előtt forduljanak közösen az országos választási bizottsághoz, hogy a hat képviselői és három szenátori mandátum megszerzését feltételező alternatív küszöb érvényes-e a pártok közötti választási koalícióra is. Borbély azonban leszögezte: mindez szerinte a polgáriak negatív hozzáállására vall, az RMDSZ ebbe nem megy bele, nem hajlandó „játszadozni” a magyar közösség érdekképviseletével, augusztus 4-től pedig nekilát a jelöltállításnak.
*
Sőt az RMDSZ elvetette a találkozón szintén jelen lévő Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alelnöke javaslatát is, miszerint a két alakulat a jövő héten üljön ismét tárgyalóasztalhoz.
Mint ismeretes, az RMDSZ ajánlata értelmében az MPP jelöltjei a tulipán színeiben indultak volna a parlamenti megmérettetésen, és a júniusi helyhatósági választásokon országosan elért 15 százalékos eredmény arányában kaptak volna befutó helyeket. Markó Béla elnök szerint az RMDSZ listáin ily módon bejutó polgári politikusok megtarthatnák önállóságukat, pártjuk álláspontját képviselhetnék a majdani frakcióban, a román parlament mindkét házában saját kezdeményezéssel is élhetnek. Kivételt képeznének azok a döntések, amelyek a romániai magyar közösség egységes parlamenti fellépését teszik szükségessé. Ezt a napokban Orbán Viktor Fidesz- és Tőkés László EMNT-elnök a megegyezésre kiválóan alkalmas, reális alapokon nyugvó ajánlatnak nevezte.
Szász Jenő MPP-elnök ezzel szemben a választási koalíció híve, ez esetben ugyanis a pártkoalíció akkor is átlépi az ötről nyolcszázalékosra emelkedő parlamenti küszöböt, ha csak hat képviselői és három szenátori mandátumot szerez. Az RMDSZ azonban úgy véli: a román választási törvény nem fogalmaz egyértelműen, hogy érvényes-e az alternatív küszöb a választási koalíciókra is; szerinte ezáltal fennáll a veszélye, hogy az így szerzett mandátumokat óvás esetén visszavonja a választási hatóság.
A polgári párt Kovászna megyei szervezete különben a tegnapi megbeszélésen javaslatot tett egy úgynevezett kettős belső koalíció létrehozására. Az elképzelés szerint Kovászna és Hargita megye hat egyéni képviselői, valamint három szenátori kerületében a két alakulat MPP-s színekben indítana közös listát, az összes többi romániai választókerületben csak az RMDSZ indítana jelölteket, listájára pedig felvenne egy Maros megyei MPP-s politikust is. A javaslatot azonban az RMDSZ delegációja nem fogadta el. Markó Béla RMDSZ-elnök tegnap úgy vélekedett: az MPP rosszul döntött a belső koalíció elutasításával, a szövetség pedig a polgári párt szavazótáborának „meggyőzésére” törekszik a jövőben. Szász Jenő lapunknak korábban úgy nyilatkozott: a megegyezés meghiúsulása esetén az MPP önálló pártként vagy független jelöltek indításával vehet részt a parlamenti választásokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.