Szomolya: Kaló Imre igaza

Muray Gábor
2008. 12. 11. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Poháralátétnyi barna folt a terítőn. Cserepes művirág, harsogó rádió. Kint metsző, hideg csend. Noszvaj, a Síkfőkút hotel étterme. A nyolcvanas évek pattogzó díszei, kopott retró, fásult közöny vendéglátó részről. Az a már lemondó kiábrándultság – hová leszel így, magyar vidék? Aztán a gyógyító húsleves, az édeskés, borókás-boros őzpörkölt. Még verőfény, de értesülünk róla, hogy Pestet ellepte az első hó. Ahogy átindulunk Szomolyára, fagyni kezd, a levegő visszaharap. Kaló Imre, a rejtőzködő zseni már vár.
Átgurulunk. Késő őszi álmosság a tájon, a barna akvarellárnyalatai, nyirkosság és fénytelenség. Csend. Kaló Imre boszorkánykonyháját nem hirdetik cégérek, molinók, fényreklámok, ez itt a csendes zseni terepe. Legendás borász, neve mégis csak nagyon ritkán szerepel a szaklapokban, olyan költő ő, mint Woody Allen új filmjében a főhős Javier Bardem apja: költ, de nem publikál szívesen, csak azokkal és azoknak versel, akiket arra érdemesnek tart. Gyakran mondja, „ez a bor annak jár, aki létrehozta, s aki létrehozta, majd eldönti, kinek adja”, s hát ehhez tartja is magát. Nem szereti a médianyilvánosságot, talán ennek az írásnak sem örül majd, én viszont nem szeretném elhallgatni: vannak még erőt és hitet adni képes régi vágású mesterek. Amolyan, szeme sem áll jól figura ő, ravaszdi tekintete elől nincs menekvés, pincéjében nincs kegyelem, nemzetrontó lidércek messze száműzetnek még a környékről is.
Csikorgó hidegben lépünk be. Mindenütt kádak, az erjedő bor penészes, univerzális és örök illata. Rövid kóstolóra számítunk, átugranánk utána ázni Egerszalókra – ebből semmi sem lesz. Kaló Imre negyven-ötven tételt – mit tételt, fenébe a puritánokkal: bort! – kóstoltat a vendégeivel, közben szónokol, anekdotákat mesél, de leginkább messze földön híres körmondatait csavargatja a halovány lámpafényben. Minden tabu megdől, az unásig ismételgetett panelek itt értelmetlenek – a borok magukon hordják Kaló Imre személyiségét, aki olyan, szokatlanul új, vagy talán nagyon is régi harmóniát álmodott beléjük, hogy a legszőrösszívűbb kritikusnak is elakad a szava. A hordók közé lépve a vendég levetheti titulusait, allűrjeit, aki fenn hordja az orrát, itt hamar beüti a pinceboltívbe, és ez így van jól. Kalóból tökéletes falusi plébános lett volna: „azon földi körülmények sokfélesége” – élek a szavaival –, amelyek most minket szépen egybetereltek, egyszeriben nyájjá változtattak minket. A nyáj ámulva figyeli a szomolyai pásztort, szakrális áhítattal kóstolja mindenki a királyleányka főbort, s közben hallgatja: „a szürkepenész éppúgy otthon van a Kárpát-medencében, mint mi, két lábon járó magyar emberek. S bizony, az igaz magyar embert tartósítja a bor. Mégsem isszuk manapság elegen: tele vagyunk romlott fajtákkal…”
Kaló Imréből elkelne néhány a mindennapokban is, no meg odafent a pulpitusokon, csak hát az igazi összeférhetetlenség volna: az ilyen erdész-borászféle nemigen érzi jól magát a politikai és médiaelit zabhegyezői között. Miközben odalent, szigorúan a pincében állva poharazunk (ahol „mélységében lehet mindazt megkóstolni, amit a hegy termett”), nem is sejtjük, hogy már készül odaát a babgulyás, amit valószínűleg életünk végéig nem fogunk elfelejteni. Amikor úgy a huszadik pohár után a vacsorára kerül sor, csak lessük a levesben cövekként álló kanalat. Mennyei.
A pincében aztán a helyzet fokozódik. Kóstoltat és mesél a borász, akit nem érdekelnek a trendek, aki küldetésének tartja, amit teremt: értéket. Minden hordót, minden bort úgy ismer, mint a statisztikai hivatal, a művészet mögött felsejlik a precizitás. S hogy miért is dőlnek le a tabuk: itt nem érvényes a klaszszikus fehérszőlő-kékszőlő, fehérbor-vörösbor felosztás. A pincében a szőlő diktál, s ha a bor hosszan a héjon marad, a szürkebarát lehet akár konyakszínű, vagy pirosas, mint egy hígabb siller, de van szürkebarát fordítás, tízéves rozé, bikavérszerű teltséggel, elképesztően komoly, férfias zöldveltelini, fahordós, ászkos illatú chardonnay. Előszeretettel gondozza a Csizmazia Darab József által nemesített Turánt, 2002-es bikavérje pedig saját bevallása szerint is versenyló szagú, de olyan izmos is, mint egy bajnok paripa.
Folynak a borok, tekerednek a körmondatok, feléled valami rég áhított, eddig csak elképzelt idill, egyszerre Hrabal-novella, egyszerre Berecz-mese, s amikor végre búcsúzkodni kezdünk, már tudom, a sors megajándékozott minket, az ajándékot pedig meg kell osztani másokkal is. Mindaz, amit Hamvas Béla leírt a bestsellerré lett borkönyvecskéjében, ezen az éjszakán vált először megcáfolhatatlanul igazzá. Kaló Imre a mámorvallás prófétája, boraival gyógyítja a kedélybántalmakból fakadó betegségeket, élesztgeti a tetszhalott lelket.
Kint hótakaró fedi már a tájat, Szomolya aluszik. Mutatóujjával fehéren odafesti a dombra a tél a két szót: vita illuminativa. S örömmel telik meg a mi szívünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.