Tovább tart a földbotrány

Dénes Zoltán
2009. 01. 30. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghamisították a lapunk által feltárt pákozdi földügyben született szerződést – legalábbis ezt állapította meg a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). Az ügyben, amelynek kapcsán a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség hivatallal való visszaélés miatt emelt vádat az agrártárca korábbi szakállamtitkára és két másik munkatársa ellen, a nyomozás lezárása után újabb iratok kerültek napvilágra. Lapunk ezeket közölte, s ennek nyomán Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) felügyelő bizottsági tagjaként bejelentést tett az ügyészségen.
– Az iratok arra utalnak, hogy a 201 hektáros terület vagyonkezelői jogának átruházásával kapcsolatos szerződést, amit Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter és Gráf József agrárminiszter írt alá, utóbb visszadátumozták – közölte lapunkkal Keresztes Imre, a KNYF főügyésze. Az ügyészség feltételezése szerint a visszadátumozás a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél vagy a földhivatalnál történhetett – vagyis az agrártárca fennhatósága alá tartozó szervezetek valamelyikénél. Keresztes Imre szerint az eset felveti az okirat-hamisítás bűncselekményét, s ezért a szükséges intézkedések megtétele érdekében a szóban forgó dokumentumokat az ügyben eddig is eljáró Fejér Megyei Főügyészségnek küldték át.
Az iratok arra utalnak, hogy Juhász Ferenc akkori honvédelmi miniszter a Gráf József által már ellenjegyzett megállapodást 2006. április 6-án írta alá. Az ügyészségen fellelhető szerződésen viszont március 31. szerepel. Ezen tények alapján a Székesfehérvári Nyomozó Főügyészség azt kell kiderítse, hogy ki és kinek az utasítására dátumozta vissza a szerződést.
A pákozdi ügy 2006 elején kezdődött, amikor egy befektető kiszemelt magának egy, akkor még a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő, s lőtérként nyilvántartott, 201 hektáros természetvédelmi területet. Ez az állami birtok került át viharos gyorsasággal előbb az agrártárca felügyelete alá tartozó NFA-hoz, ahol eladták azt egy magyar állampolgárnak. Pár nappal később a nyertesnek kihirdetett pályázó, aki a földért 90 millió forintot fizetett, a területet bevitte egy kft.-be, majd üzletrészével együtt 244 millió forintért továbbadta azt egy norvég állampolgárnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.