Az ÁSZ elmarasztalta az MDF-et

Több ponton is elmarasztalta az MDF-et és pártalapítványát az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2006-os és 2007-es gazdálkodásuk kapcsán. A kisebbségi kormányt több esetben kívülről támogató párt figyelmét számos hiányosságra, szabálytalanságra kellett felhívni. A Fidesz és alapítványa törvényesen gazdálkodott ugyanebben az időszakban.

Munkatársunktól
2009. 02. 01. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A számvevőszék vizsgálata alapján a törpepárt gazdálkodásáról szóló adatok nem mutattak megbízható és valós képet, „nem érvényesítették a valódiság, teljesség, következetesség és lényegesség számviteli alapelveket”. A 2006-os bevételeknél problémát jelentett, hogy a beszámoló belső előírás nélkül tartalmazott több mint 152 millió forint év végi hitelállományt, továbbá adományokat, tagdíjakat is kimutattak az egyéb bevételek között. A 2007-es beszámoló kiadási oldalán mintegy 12,5 millió forint összegű hibát tárt fel az ÁSZ. Az MDF a párttörvényben előírt nevesítést is elmulasztotta 2006-ban hat, 2007-ben négy támogatónál. A fórum ezek után javította ki a hibákat. A számvevőszék kezdeményezte, hogy 2009-ben csökkentsék az MDF költségvetési támogatását 383 500 forinttal, mert ennyivel szegte meg 2006-ban a forrásszerzési korlátozásokat. Mindezeken túl nem szabályozta a párt bankszámláinak forgalmi rendjét, a napi záró pénzkészlet nagyságát, a kártyás készpénzfelvétel előírásait, valamint a helyi pártszervek pénztárainak sajátos működési feltételeit, és a leltározás egyik évben sem volt teljes körű. Az Antall József Alapítvány 2006–2007. évi gazdálkodásánál is több kifogást emelt az ÁSZ: az éves beszámolók elkészítése és a könyvvezetés során a valódiság és teljesség, továbbá az egyedi értékelés számviteli alapelveit sértették meg.
A Fidesz – a számvevőszék vizsgálata alapján – a törvényeket betartva gazdálkodott 2006-ban és 2007-ben, ugyanígy tett a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.