Hócipős „névjegy” 73 ezer forintért

Meglehetősen magas „sordíjat” kapott a Farkasházy Tivadarhoz köthető Hócipő című kormánypárti hecclap egy nőnapi cikkért lapunk számításai szerint. Amennyiben a – szóba jöhető – márciusi írásról van szó, akkor egy sor 25 862 forintot, illetve egy mondat 115 384 forintot ért meg a 3 millió forintos támogatást nyújtó szociális tárcának.

Zsebõk Csaba
2009. 02. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hárommillió forintért rendelt meg egy nőnapi cikket az akkor még Lamperth Mónika által vezetett Szociális és Munkaügyi Minisztérium tavaly márciusban Farkasházy Tivadar balliberális irányultságú vicclapjától, a Hócipőtől – adtuk hírül tegnap. Lapunk a minisztérium által kiadott, 5 millió forint alatti szerződésekről szóló listában talált rá a tételre, amely „a 100. nőnap alkalmából írt emlékező cikk” megjelentetéséért kifizetett milliókról szólt. A tárca által küldött tájékoztató nem cikksorozatot, hanem egyetlen cikket említ. Lapunk utánanézett, hogy mely írásról lehetett szó. Két cikk jöhet szóba: az egyik 2008. február 27-én jelent meg Hölgykoszorú, a másik pedig március 12-én Százas kör címmel; mindkét írás utalást tett ugyanis a 100. nőnapra. Az első cikk két oldalon a magyarság és a világ 41 híres hölgyéről közöl pár mondatos életutat. A neves asszonyok között Árpád-házi Szent Erzsébet, Marie Curie, Margaret Thatcher és mások mellett érdekes mód helyet kapott Ratkó Anna rákosista egészségpolitikus, Heller Ágnes filozófus és Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi alelnöke is. Amennyiben a Hölgykoszorúért kapott a Hócipő 3 millió forintot, akkor egy „névjegy” valamivel több mint 73 ezer forintot ért. A Százas kör című cikk szintén két oldalon jelent meg; 26 mondatból, illetve 116 sorból áll, valamint 13 képből. Amennyiben az utóbbiakat nem számítjuk, akkor egy sor 25 862 forintot, illetve egy mondat 115 384 forintot kóstált, persze ha ez a szóban forgó cikk.
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium egyébként hétfő óta nem reagált lapunk megkeresésére azzal kapcsolatban, hogy a tárca miért a hivatalos eladási mutatókkal nem rendelkező Hócipőben rendelt cikket, illetve hogy mi indokolta a nőnap témájának feldolgozását hárommillió forintért. A vicclap többségi tulajdonosa egyébként Farkasházy Tivadar humorista, az újság főszerkesztője pedig a felesége. A lap korábban több nagy összegű állami támogatást is kapott, a kormányzat tavaly bruttó 4 millió forintért rendelt tőle a titkosszolgálatok működését népszerűsítő könnyed, humoros cikksorozatot. A Hócipő megjelenését 2007-ben és 2006-ban is 5 millió forinttal támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, 2004-ben ugyanebből a forrásból 7 milliót kaptak. Ezenkívül több kormányszerv kötött reklámcélú vagy támogatási szerződést velük szintén többmilliós nagyságrendben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.