Holnap tárgyalják a Princz-ügyet

Holnap kezdi meg a tárgyalást a Legfelsőbb Bíróság Princz Gábor és társai ügyében. Az ügyészség azt kéri: hanyag kezelés helyett hűtlen kezelés bűntettében állapítsák meg a Postabank négy egykori vezetőjének bűnösségét, és pénzbüntetés helyett ítéljék őket felfüggesztett szabadságvesztésre. A vádlottak felmentésért fellebbeztek.

2009. 02. 11. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Princz Gábort, a Postabank volt elnök-vezérigazgatóját és helyetteseit 2006. július 11-én, első fokon felmentette a Fővárosi Bíróság (FB). Úgy találta, a bankárok nem sértették meg a vagyonkezelés szabályait, és anyagi hátrányt sem okoztak az állami tulajdonú banknak. A Fővárosi Ítélőtábla tavaly január 10-én megváltoztatta az elsőfokú határozatot, s Princz Gábort és három helyettesét, Varga Ivánt, Tarr Józsefet és Lovas Józsefnét bűnösnek mondta ki hanyag kezelés vétségében. Princzet 3 millió, helyetteseit 1,5-1,5 millió forint pénzbüntetésre ítélte. A döntés szerint a bankárok gondatlanul látták el feladatukat, vagyonkezelői tevékenységüket. A pénzbüntetés öszszegét a tábla a vádlottak jelenlegi körülményei alapján szabta ki, s nem vette figyelembe, hogy Princz egykor évi 70 millió, három helyettese pedig 35-35 millió forintot keresett. A másodfokú büntetőtanács szerint gondatlan magatartásukkal a vezetők maguk idézték elő azt a helyzetet, amely az 1997. februári bankpánikhoz vezetett, és 17,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott. A bíróság úgy vélte, a hátrány létrejöttében közrehatott a tulajdonosok magatartása és a bankfelügyelet mulasztása is.
A Legfőbb Ügyészség ezután a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) fordult. Itt holnap kezdik meg a harmadfokú tárgyalást. A vádhatóság szerint a bankárok nem gondatlanul, hanem szándékosan idézték elő a vagyonvesztést. Legalábbis úgynevezett eshetőleges szándékkal: beletörődtek, hogy gazdálkodásuk tőkevesztéssel jár. Az ügyészség úgy véli, a ráfizetés 1998 elejére 27,5 milliárd forintot tett ki. A vádhatóság felfüggesztett börtön kiszabását javasolja.
A tábla döntése ellen a vádlottak felmentésért fellebbeztek. Princz Gábor a korábbi tárgyalásokon úgy vélekedett: az 1995-ös Bokros-csomagnak és a bankpániknak tudható be a népszerű pénzintézet kudarca. Az Orbán-kormány egyébként hivatalba lépése után, 1998-ban 144 milliárd forintos tőkeemeléssel mentette meg a hitelintézetet az összeomlástól. Így akadályozta meg, hogy lakossági bank ügyfelei elveszítsék betéteiket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.