Nem történt visszaélés Borsodban

A miskolci ITC-székházzal kapcsolatban megjelent hírekre reagálva Gergely Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat alelnöke tegnap kijelentette: a vesztegetés gyanúja nem állja meg a helyét, hiszen semmilyen adásvételi szerződés nem történt a több milliárd forintot érő ingatlan ügyében.

Tolcsvai L. László
2009. 02. 02. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gergely Zsolt vélhetőleg bűncselekményt követett el tavaly a miskolci ITC- (volt MSZMP)-székház eladásával kapcsolatban – véli a baloldali sajtó, amely szerint a Borsod megyei önkormányzati alelnök megvesztegette az egyik vásárlójelöltet. A vizsgálat során a borsodi hatóság – elfogultságra hivatkozva – átadta az ügyet a szomszédos Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségnek, több hónapos eljárást követően pedig immár úgy tűnik, semmilyen visszaélés nem történt.
A megvádolt politikus így reagált azután, hogy az ügy vizsgálata tegnap a végső stádiumba érkezett: „Hivatalos értesítést a nyomozás lezárásának eredményéről még nem kaptam. Az eddigi eljárás során tapasztalt korrekt vizsgálat indokolja, hogy bízzam a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség szakmai felkészültségében.” A vesztegetés gyanújával kapcsolatban továbbra is azt mondja Gergely Zsolt, semmilyen visszaélés nem történt. Minden lépésük nyílt eljárásban, a vonatkozó jogszabályoknak és az önkormányzat vagyonrendeletének megfelelően történt. A volt MSZMP-székházra a mai napig nem kötöttek adásvételi szerződést, s bizonyára egy lejáratási kampány része az ellene felhozott vád.
Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke közölte, valóban értékesítenek ingatlanokat, ám ezeket minden esetben pályázaton hirdetik meg. Ha egy épületet nem sikerül az első körben eladni, akkor kihirdetnek egy újabb fordulót. Ezekben az esetekben a piaci áron kínálják az épületeket, de egy idő után a legmagasabb árat ajánló jelentkezőnek eladják az ingatlant. Mindez azért van így, mert kevés támogatást kapnak, s valahonnan pénzt kell szerezni – mondta Ódor.
Czakó Károly, Miskolc egyik legismertebb ügyvédje lapunknak azt állította: nem is történhetett bűncselekmény az ITC-székház értékesítése körül, ugyanis az eladás joga a borsodi megyegyűlés 59 tagú grémiumát mint tulajdonos szervezetet illeti meg. Márpedig a képviselők tudta nélkül Gergely Zsolt semmilyen alkut nem köthetett, amit nyilván a hajdú-bihari ügyészség szintén alátámaszt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.