Rendőrök, korrupció, maffia

Súlyos vádakkal illette a rendőrséget az enyingi cigánymaffia ügyei kapcsán Sándor István volt nyomozó a TV2-n. Ugyanakkor a veszprémi gyilkosságról szólva a rendőrség tehetetlenségére mutatott rá.

Munkatársunktól
2009. 02. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindig is voltak a rendőrségnek olyan tagjai, akik bűnözői körökkel törvénytelen kapcsolatot létesítettek-létesítenek – jelentette ki Sándor István egykori nyomozó, aki tíz éve hagyta ott a több évtizedes rendőri pályáját. Az azóta magánnyomozóként dolgozó volt rendőr azt mondta, hogy ma is elég gyakran találkozik rendőri korrupcióra utaló esetekkel. „Olyan történetekkel, hogy bizonyos hírek bizonyos alvilági körökhöz előbb visszaérnek a rendőrségről, mint azt gondolná az ember” – fogalmazott. Ennek szerinte csakis az lehet az oka, hogy „valakiknek megfelelő pozícióban fizetett emberei vannak, akik visszafelé tájékoztatják a várható rendőri és egyéb intézkedésekről az alvilág bizonyos figuráit”.
A veszprémi esetet követő suta rendőri intézkedéseket Sándor a rendőrökön eluralkodott pánikhangulatnak tudja be, s nem annak, hogy „megvették volna a rendőröket a bizonyos bűnelkövetők”. Úgy fogalmazott, a rendőrök fiatalok, tapasztalatlanok, és félnek a bűnözőktől. S mivel a rendőrség szerinte nem volt a helyzet magaslatán, ezért fordulhatott elő, hogy késve adta ki a körözést. Pedig Sándor István úgy tudja, hogy a rendőrök akár felkészültek is lehettek volna. „Mindenki felmérte, hogy ez nem egy spontán kialakuló helyzet volt.” Délután ugyanis – mondta – a cigányok közül valaki már összetűzésbe keveredett egy veszprémi lakossal, aki felülkerekedett rajta. S azért ment vissza este a 20-30 fős társaság, hogy bosszút álljon. Ám mivel nem találták meg, akit kerestek, ezért belekötöttek bárkibe, aki az útjukba került.
Ismert, az enyingi cigánymaffia nem először járt el így. Tavaly nyáron például a Siófokon zajlott 150-200 fős tömegdemonstrációt azért tartották a nyaralóktól zsúfolt tóparton, mert a maffiatagok közül valaki korábban pórul járt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.