Gyanúsított sportvezetők

Két sportvezetőt hallgatott ki gyanúsítottként a rendőrség Orbán István, az MSZP Komárom-Esztergom megyei szervezetének volt alelnöke és a tatai edzőtábor igazgatója bűnügyében. Komáromi Lajos, a tatai sportklub elnöke a gyanú szerint csalást és magánokirat-hamisítást követett el, míg Dala Tamás egykori vízilabdázó a bűncselekményekben bűnsegédként vett részt.

Velkei Tamás
2009. 03. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváthné Varga Erzsébet, a megyei ügyészség főügyészhelyettese elmondta, Komáromi Lajos, a városi Honvéd sportklub (THAC) elnöke egy rendezvénysátor bérleti díjáról valótlan számlát állított ki, így a klub 455 ezer forint jogtalan haszonhoz jutott, míg az edzőtábort ugyanennyi kár érte. Őt csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsítják. – Az összeget, amelyet az edzőtábor utalt át a számlánkra, teljesen legálisan használta fel a klub kézilabda-szakosztálya – fogalmazott lapunk kérdésére Komáromi Lajos. Ugyancsak gyanúsított lett Dala Tamás korábbi 158-szoros válogatott vízilabdázó, a Nemzeti Sportuszoda igazgatója, aki a nyomozás eddigi állása szerint több alkalommal vette igénybe Orbán vendégszeretetét.
*
Dala kétszer is nagyobb baráti társasággal utazott a tatai sportközpontba, ahol ismerőseinek a táborigazgatóval történt előzetes egyeztetés értelmében nem kellett fizetni. Egy másik alkalommal a hajdani sportoló családja étkezett ingyen a táborban, szintén Orbán tudtával és engedélyével. Az okozott kár pontos összegét még vizsgálják, azt azonban megtudtuk: a veszteség százezres nagyságrendű. – Orbán István több alkalommal küldte a tábor dolgozóit munkaidő alatt Dala Tamás kertjét rendezni, ilyenkor az edzőközpont növényeiből is szállíttatott a volt vízilabdázó kertjébe – tette hozzá a főügyészhelyettes. Az ingyenes szállítással és „munkaerő-közvetítéssel” Orbán István hűtlen kezelést, a grátisz élelem, szállás és kertészeti anyag biztosításával sikkasztást követett el, míg Dala bűnsegédként vett részt e bűncselekményekben.
– A két férfit gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség – közölte lapunkkal Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Dala Tamás és Komáromi Lajos is szabadlábon védekezhet. A sajtóreferens ugyanakkor hangsúlyozta: az Orbán István elleni, több szálon futó nyomozás még több hónapig is eltarthat. Korábban a sajtóban napvilágot látott, hogy Boda Gyula Balázs, az MSZP tatai alelnökének a neve is felvetődött gyanúsítottként az ügyben, de ezt akkor és most is cáfolta a rendőrség és az ügyészség.
Ismert, hogy Orbán Istvánt többrendbeli sikkasztással, hűtlen kezeléssel és vesztegetéssel gyanúsítják; a volt szocialista vezető tavaly szeptembere óta ül előzetes letartóztatásban. Az egykori sportközpont-igazgató a gyanú szerint az edzőközpont előtt felállított Fáklyavivő című szobor kivitelezőitől negyedmillió forintot követelt jogtalanul, ezenkívül számos alkalommal visszaélt hatalmával. A volt alelnök alkoholos befolyásoltság alatt a sportközpontban közlekedési balesetet is okozott. Orbán március 12-ig biztosan előzetes letartóztatásban marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.