Korrupció gyanúja Sukorón

A Fejér Megyei Főügyészség új eljárást indítványozott a gárdonyi jegyző, a környezetvédelmi hatóság és a földhivatal részére a Velencei-tó partjára tervezett kaszinó ügyében. A vádhatóság korrupció gyanújával indított vizsgálata nyomán négy óvást nyújtott be, amelyek mind a parti sáv kialakításával kapcsolatosak. A védett területek szomszédságában tervezett építkezéshez az MNV Zrt. kezdeményezett telekalakítást, de ennek során több jogszabálysértés történt.

Dénes Zoltán
2009. 04. 10. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos szabálytalanság is történt, amikor magánkézbe adták a Velencei-tó északi partjának hetvenhektáros területét, ezért a Fejér Megyei Főügyészség óvást emelt a tulajdoni bejegyzés ellen – tudta meg lapunk.
Mint megírtuk, a tó közvetlen partján fekvő, Sukoróhoz tartozó, állami kézben lévő földterület egy csereügylet nyomán vándorolt egy befektetői csoport tulajdonába. Ennek során a befektetőket képviselő Yoav Blum két pilisi gyümölcsösét ajánlotta fel, illetve kifizette az állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által megállapított két terület közötti értékkülönbözetet. Az ügylet érdekessége, hogy a két földterület közötti értékkülönbözet meghaladta a 15 százalékot, ebben az esetben viszont, a jogszabály szerint, az MNV Zrt.-nek nyílt pályázatot kellett volna kiírnia. Különös az is, hogy Yoav Blum rövid idővel a csereügylet előtt szerezte meg egyik gyümölcsösét, amely meglepő módon éppen a tervezett M4-es autópálya útvonalán fekszik. Ez adott indokot az MNV Zrt.-nek a csere kezdeményezésére. A földcsere előtt Yoav Blum még vásárolt egy romos házikót is Sukorón, hogy helyi lakos legyen, ami ugyancsak elengedhetetlen volt az ügylet lebonyolításához.
A Fejér Megyei Főügyészség tájékoztatásából kiderült, hogy nem csak a csereügyletnél merültek fel korrupció gyanújára okot adó intézkedések. Lapunk megkeresésére Rabi Noémi, az ügyészség sajtószóvivője elmondta: a szóban forgó ingatlanok cseréjével kapcsolatban vizsgálatot végeztek, amely érintette Gárdony jegyzőjének munkásságát és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint a Székesfehérvári Körzeti Földhivatal eljárásait is. Az általuk hozott határozatokat a főügyészség hatályon kívül helyezte, és az érintett hatóságoknál immár a jogszabályoknak megfelelő új eljárás és határozat meghozatalát indítványozta. A főügyészség a vizsgálat eredményeként összesen négy óvást nyújtott be, amelyek mind a parti sáv kialakításával kapcsolatosak. Az MNV Zrt. által kezdeményezett telekalakítás során ugyanis több jogszabálysértés történt.
Mint ismert, a helyszínen a Ronald S. Lauder médiamágnás által megálmodott King’s City nevű kaszinókomplexumot tervezik felépíteni. A természetvédők mindamellett, hogy az ügylet mögött egyszerű ingatlanspekulációt vélnek, erőteljesen tiltakoznak a part beépítése ellen. A természetvédelmi és civil szervezetek a tó vizének minőségét, illetve egyáltalán a fennmaradását féltik. Az építkezés ugyanis a természetvédelmi védettséggel bíró madárrezervátum szomszédságában, a magyar evezőssport egyik fellegváraként számon tartott parton, a Natura 2000 védelme alá eső sukorói dombok alatt, tájképvédettséget is élvező területen valósulna meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.