Feltöltött pártkasszák

Bár a finn kormány is egyre kellemetlenebbnek tartja az állami vállalatok pártfinanszírozási ügyeit, Matti Vanhanen kormányfő csak a 15 ezer euró feletti támogatásokat állította le. Az ellenzéki Kereszténydemokraták ugyanakkor a teljes rendszer eltörlését, az állami vállalatok átvilágítását és az igazgatótanácsokba kinevezett politikai delegáltak eltávolítását követelik.

Balogh Roland
2009. 08. 27. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali hatállyal ki kell vizsgálni a politikai pártok és az állami tulajdonban lévő vállalatok pénzügyi, gazdasági és egyéb személyi kapcsolatait – jelentette ki az egy hete tartó botrány kapcsán Paivi Rasanen. Az ellenzéki Kereszténydemokraták elnöke szerint megengedhetetlen, hogy az állami vállalatok igazgatótanácsaiban helyet foglaló politikai delegáltak súlyos összegeket csorgatna vissza az őket delegáló pártok kasszáiba, és így finanszírozzák azok választási kampányait.
A Helsingin Sanomat cikksorozata nyomán kirobbant botrány kapcsán egyre több kétes pártfinanszírozási ügy került napvilágra. A finn napilap derítette ki például, hogy a Baltikum egyik legnagyobb befektetőjeként ismert – 14 százalékos állami tulajdonban lévő – Sampo cégcsoport 75 ezer eurót (20,3 millió forint) fizetett a kormánykoalíciót alkotó Nemzeti Koalíciónak (KK), amely ráadásul mintegy 150 ezer eurót kapott a finn iparkamara egyik alapítványától is. Ugyancsak 20 ezer eurót csorgatott vissza a KK-nak, illetve a jelenlegi kormánykoalíció másik nagy pártjának, a Matti Vanhanen miniszterelnök vezette Centrum Pártnak (SK) a többségi állami tulajdonban lévő Destia nemzeti útépítő vállalat. Az azonos összegű támogatásból részesedtek az előző ciklusban még a Centrummal koalícióban lévő Szociáldemokraták (SSP) is.
Hasonlóan járt el a – 73 százalékos állami tulajdonban lévő, legutóbb éppen a szlovén páncélozott szállítójárművek állítólagos közbeszerzési botránya miatt ismertté vált – Patria fegyvergyártó cég, a Finnvera hitelintézet, illetve az Itella postai szolgáltató. A recept minden esetben megegyezett, az állami vállalatok nagy mennyiségű belépőt vásároltak a különböző pártkongresszusokra, amelyeken nem vettek részt.
A pártkasszák ilyen jellegű feltöltésére a legutóbbi, 2007-es parlamenti választások idején került sor, és a legtöbbet az akkor az SK-val kormányzó Szociáldemokraták zsebelték be. Az SSP mintegy 750 ezer eurót, míg a Baloldali Szövetség 110 ezret kapott szakszervezeti forrásokból.
A most napvilágra került esetekből is jól látszik, le kell választani a politikáról a finn állami vállalatokat – közölte Paivi Rasanen, aki szerint a jövőben egyetlen politikai delegáltnak sem szabadna részt vennie ezen cégek munkájában. A kormányoldalról egyelőre azonban csak gyors tűzoltásra tellett.
Az állami vállalatokért felelős Jyri Hakamies védelmi miniszter a finn közszolgálati televízió egyik reggeli műsorában arról beszélt, valóban nem szép dolog ilyen forrásokból pénzt elfogadnia a pártoknak, ezért a jövőben meg kellene szüntetni ezt a fajta pártfinanszírozási lehetőséget. Matti Vanhanen kormányfő pedig ígéretet tett, leállítja az állami cégek kampánytámogatásait, igaz csak a 15 ezer euró felettieket. A miniszterelnök az igazgatótanácsi pártdelegáltakról azonban eddig egyetlen szót sem ejtett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.