Megélne a magyar kistermelő, ha hagynák

Balogh Imre dinnyés saját jó híréből él, ugyanis azért mennek hozzá a vevők, mert az ő termése finomabb, mint a többieké. Az összkép már nem ilyen rózsás: a hatóság azokat szorongatja, akik betartják a szabályokat.

V. Fehér József
2009. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balogh Imre Mezőberény határában, három hektáron termel dinnyét, s a termés egy részét a föld szélén, a főút mellett rögtön értékesíti is. Van itt minden, mint a jó boltban: sárga és a piros bélű görög-, magos és mag nélküli és valódi sárgadinnye, bár annak szezonja lassacskán lecsengőben. A kistermelő, aki egyúttal önmaga kiskereskedője, nem csinál üzleti titkot abból, hogy forgalmának harmada, árbevételének viszont a fele erről a telekről származik. Piacra is szállít, éppen most vittek el tőle teherautóval 15 mázsa dinnyét Békéscsabára. Kamionosokkal, sőt külföldiekkel is szóba áll, már ha rögtön fizetnek – vagyis nála dúl a szabad kereskedelem, nem könyvekből értelmezi a közgazdaságtant.
– Nincs panaszra okom, nálam elmegy a forgalom, még sohasem száradt rám a portéka – meséli a klasszikus csőszkunyhó árnyékában, amilyet már csak elvétve lát az ember az Alföldön. – Mások már akkor kiállnak a placcra az áruval, amikor még uborkás az íze, én pedig türelemmel kivárom a megfelelő időt. Én akkor kezdek hozzá, ha olyan édes a dinnye, mint a méz, s ezt értékelik a vásárlóim. Itt biztosra mehetnek, sohasem éri őket csalódás – magyarázza. Balogh Imre úgy tartja, hogy Magyarországon jelenleg a külföldről behozott dinnyéhez szabják a hazai árakat, tehát nem nagyon ugrálhat senki, így ő sem. Mindenesetre nekem megérte a vásárlás nála, ugyanis 130 forintért jutok egy kisebb, két és fél kilós gyümölcshöz, ami nem tűnik horribilis összegnek.
A békési gazdálkodó jobban tart a nyulaktól, mint a tolvajoktól, bár utóbbiak száma feltűnően megszaporodott a tíz-húsz évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Hiába a kifeszített védőháló, előfordul, hogy az éhes állatok tucatnyi dinnyét végigkóstolnak egyetlen éjszaka alatt. Volt rá példa, hogy a nyulat úgy kellett vadásszal kilövetni, mert különben a szezon alatt felfalta volna a teljes hasznot.
– Elmúltam hetven, egyedül végzem a munka dandárját, nem könnyű ez már nekem – gyújt rá egy cigarettára a gazda.
– Februártól októberig talpon vagyok, éjjel-nappal dolgozom, egy-két év múlva szívesen megpihennék. Hogy az éjjeliőr is én vagyok, bizony kissé megterhelő. Remélem, a vejem továbbviszi az ipart, mert rá akarom hagyni a földet.
Vendéglátóm segítője a fiatal Durkó Lajos, aki környezetvédelmi szakon tanul a Szent István Egyetem szarvasi intézményében. – Bár nem könnyű meglátni most a mezőgazdaságban a fantáziát, engem ez érdekel. Sőt ezt szeretném folytatni, ha végzek. Arra számítok, hogy egyszer nagyobb becsülete lesz a magyar agráriumnak – mondja.
Simonka György, a Magyar Görögdinnye-szövetség elnöke azt szeretné, ha termékeiket az idei nyáron végig közepes árfekvésen értékesíthetnék. Bízik abban, hogy a termelők és a felvásárlók most megússzák a pánikhangulatot, amely tavaly eluralta a vidéket. Ezen a nyáron ugyan kevesebb a dinnye, de várhatóan nem marad a gazdák nyakán.
– A kilónkénti felvásárlási árat 35-40 forint felett kell tartani – fejtegeti Simonka György, aki azon túl, hogy Medgyesbodzáson ilyen jellegű kereskedelmi céget vezet, Pusztaottlaka polgármestere is. – Ellenkező esetben az ágazat megint súlyos veszteséget szenved el, és jövőre összeomlik. A görögdinnye ára a Balkánon ugyan csak 15-20 forint, ám mire Németországba, Skandináviába, a csehekhez vagy a lettekhez jut, a tetemes távolság miatti szállítási költség megnövekszik. Nincs értelme feleslegesen sanyargatni a beszállítóinkat! Örök harcban állunk a nepperekkel és azokkal, akik politikai tőkét akarnak maguknak kovácsolni a dinnyetermelők kiszolgáltatott helyzetéből – hangsúlyozza.
A dinnyeszövetség elnöke levezeti, hogy az alacsony nettó felvásárlási árból hogyan lesz kétszer annyi, mire asztalunkra kerül a dinnye. Ez pedig úgy jön ki, hogy a kereskedő és az áruházlánc is hozzáteszi a magáét, nem beszélve az adóról. Az utak szélén talán valamivel olcsóbban juthatunk a hűsítő és édes terméshez, ám azt tudni kell, hogy az ottani árusok megspórolják a járulékok befizetését.
Simonka György szerint az ellenőrizetlen minőség ezen a téren is rontja a magyar agrárosok jó hírét Európában. Itt bárki megállhat teherautójával a termőföld mellett, s úgy tehet, mintha felvásárló lenne. Biztosítási rendszer sehol, az előírásokat semmibe veszik, a kifizetés is gyakran elmarad, egyszóval dinnyefronton még mindig nagy a káosz. Az áruházak beszerzői gyakran bort isznak és vizet prédikálnak, mert miközben a törvényesség betartására buzdítanak, előfordul, hogy az olcsóbb árut veszik meg a szürkegazdaságból. Így verik le az árakat, aminek végső soron a termelő issza meg a levét, mert nyár közepére a kiadás-bevétel rovat egyensúlya felborul. A magyar dinnye zamatossága miatt Európa legjobbja lehetne, ellenben a tisztázatlan viszonyok miatt a jó nem érvényesülhet.
– Sajnos a hatóságok nem azokat ellenőrzik, akik határokon átívelően ügyeskednek a dinnyével – panaszolja a dél-alföldi kereskedő. – Nagyban megy az átcímkézés és a félérett gyümölcs utaztatása, utána pedig ránk fogják, hogy a magyar termés rossz. Rendre azokat sújtják, akik szabályosan működnek. Ez ellen küzdünk mi, ezért hoztuk létre a Magyar Görögdinnye-szövetséget, amelyet a legnagyobb külkereskedelmi cégek és vetőmag-forgalmazók alapítottak a közös érdek védelmére – tájékoztat Simonka György.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.