Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Pénzért adták a doktori címeket

Egyetemi és főiskolai tanárok egész sora ellen folyik ügyészségi vizsgálat Németországban. A gyanú szerint anyagi ellenszolgáltatás fejében sok száz diák felvételét vagy doktori címét garantálták. A megvesztegethető oktatókhoz egy tanácsadással foglalkozó vállalkozás közvetítésével jutottak el a tanuláshoz lusta jelentkezők.

Stefan Lázár
2009. 09. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Futószalagon osztogatták a doktori címeket több németországi egyetem és főiskola tanárai, a szerteágazó vesztegetési ügyben a kölni ügyészség irányítása alatt folyik a nyomozás.
A gyanú szerint professzorok és docensek egész sora pénzért juttatott doktori címhez a tudásukat nem bizonyító diákokat, akik közül soknak már a felvételi követelményeket is sikerült megkerülniük, ha a zsebükbe nyúltak. Tucatnyi egyetem és főiskola több mint száz oktatója lehet felelős azért, hogy semmihez sem értő jogász, közgazdász és orvosdoktorok kezdhették meg működésüket szerte az országban.
A megvesztegetett oktatók gondosan felépített közvetítőhálózat útján kapták meg a kialkudott „honoráriumot”, amelynek legkisebb összege az eddigi megállapítások szerint négyezer, de többnyire húszezer euró volt. A rendszerbe került diákok készpénzzel fizettek, előbb a felvételükért, végül disszertációjuk elfogadása után.
A lavinát egy tavaly lefolytatott korrupciós per indította el. Ennek során sikerült egy hannoveri jogászprofesszorra rábizonyítani, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében hatvan alkalommal sértette meg az előírásokat. A tudós beismerő vallomást tett, és háromévi szabadságvesztésre ítélték.
Később az is kiderült, hogy a hannoveri professzorhoz a Köln közelében található Bergisch Gladbachban alapított cégen keresztül jutottak el a diákok. A „Tudományos tanácsadás intézete” név alatt bejegyzett, 1994-ben alakult vállalkozás nyíltan ajánlotta fel szolgáltatásait olyan tanulóknak, akiknek gondot okozott a doktori disszertáció elkészítése vagy a tudásukat osztályozó oktatók szigora.
A segítőkész szervezet irodáiban lefolytatott vizsgálat alkalmával a nyomozók ráleltek az intézettel kooperáló professzorok kartotékaira. Fény derült arra, hogyan építették ki kapcsolataikat a megvesztegetett egyetemi és főiskolai oktatókkal, és miképpen bonyolították le a tranzakciókat.
Még nem lehet tudni, milyen széles kört érint a bűncselekmény-sorozat, de a Münchenben dolgozó üzemgazdász professzor, Manuel Theisen megítélése szerint évente hatszázan kaptak érdemtelenül doktori címet. Ezért, ha a gyanúsítottak bűnössége bebizonyosodik, nagyon sokan veszthetik el titulusukat. A Bergisch Gladbach-i intézet időközben csődöt jelentett be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.