Székely terv az autonómiáról

Népszavazásokat írnak ki a közigazgatási határok megváltoztatása érdekében a Székelyföld településein – döntötték el a Székely Nemzeti Tanács székelyudvarhelyi önkormányzati nagygyűlésének részvevői.

2009. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellopott RMDSZ-zászló. Ismeretlen tettesek tegnap betörtek az RMDSZ bukaresti székházába, ahonnan egyedül a szövetség zászlaját vitték magukkal. Az ablakon behatoló elkövetők egy irodát teljesen feldúltak, ám sem iratokat, sem más értékeket nem tulajdonítottak el. Markó Béla elnök politikai indíttatásúnak nevezte a bűncselekményt, amely Kelemen Hunor ügyvezető elnök, államfőjelölt szerint összefüggésbe hozható a román politikusok által a székelyföldi önkormányzati nagygyűlések kapcsán gerjesztett hangulattal. (R. Sz.)


(Kolozsvár)

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke egy majdani székely parlament előfutárának nevezte a szervezet által szombatra összehívott önkormányzati nagygyűlést. A mintegy négyszáz, túlnyomó többségben az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) önkormányzati képviselőinek részvételével megrendezett találkozón döntés született a nyolc székely szék önkormányzati társulásának létrehozásáról, ugyanakkor megszavazták, hogy népszavazásokat írnak ki a régió településein a közigazgatási határok megváltoztatása érdekében, lehetővé téve, hogy a Székelyföldet törvény által különálló, autonóm közigazgatási egységként lehessen létrehozni. Határozat született a Székelyföld jelképeiről – himnusz, címer, zászló, SIC-rövidítés – is, ami Szász Jenő MPP-elnök szerint azt bizonyítja, hogy az RMDSZ előző napi nagygyűlésével ellentétben a székelyudvarhelyi nemcsak szlogeneket, hanem konkrétumokat is felmutat az önrendelkezés terén. Miközben Szász síkra szállt Románia alkotmányának oly módon történő módosítása mellett, hogy valamennyi történelmi régióban érvényesüljön a szubszidiaritás elve, Tőkés László újfent az erdélyi nemzeti oldal szétforgácsolódásának veszélyére figyelmeztetett. „Nagy reményeket fűzünk a Fidesz küszöbön álló győzelméhez, hiszen az Orbán Viktor vezette alakulatban olyan szövetségesre találhatunk, aki az egész Kárpát-medencei nemzetpolitika szempontjából új fejezetet nyit, és a politikai rendszerváltozást kiteljesíti a nemzetpolitikai rendszerváltozás irányában” – hangoztatta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.
Az EP-képviselő elmarasztalta az RMDSZ-t, hogy ismét kacérkodik a kormányra kerülés gondolatával, szerinte ha ez bekövetkezik, véget vetne a Markó Béla vezette alakulat és az EMNT eddig kialakított összefogásának. Különben a székelyudvarhelyi nagygyűlés heves magyarellenes reakciót váltott ki a bukaresti parlamenti pártok részéről. Miközben azonban az Emil Boc kormányfő vezette jobbközép demokrata-liberálisok higgadtságra szólítottak fel, a legélesebben a kormányon lévő szociáldemokraták és az ellenzéki liberálisok támadták az „irredenta és alkotmányellenes” autonómiatörekvéseket. Crin Antonescu, az RMDSZ-szel négy éven keresztül együtt kormányzó liberálisok elnöke és államfőjelöltje tegnap felszólította a főügyészséget, indítson eljárást a nagygyűlések Románia területi integritását veszélyeztető résztvevői ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.