Újabb csatát nyert a moldovai ellenzék

2009. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre sűrűbb felhők tornyosulnak a moldovai kommunisták feje fölött, akik tegnap jelentős csatát vesztettek demokratikus ellenzéküktől. A chisinaui parlamentben tegnap a Moldovai Liberális Demokrata Párt, a Liberális Párt, a Demokrata Párt és a Mi Moldovánk Szövetség alkotta, Európai Integrációért elnevezésű koalíció megtette az első lépést a hatalomra kerülés irányába azáltal, hogy a törvényhozás elnökévé választotta Mihai Ghimpu liberális pártvezért. Az 53 mandátummal bíró négypárti koalíció simán vette az akadályt, az eddig a házelnöki teendőket is ellátó Vladimir Voronin ügyvezető államfő vezette kommunisták ugyanis elhagyták az üléstermet. A Moldovai Köztársaságban hónapok óta mélyülő, júliusban előre hozott választásokat eredményező politikai feszültséget hűen tükrözi, hogy Voronin elnök – orosz nyelven – egyszerűen elküldte az anyjába, majd megfenyegette Vlad Filat liberális–demokrata pártelnököt, amiért a parlamenti frakciók megalakulása előtt bocsátották szavazásra a házelnök megválasztását. Székfoglaló beszédében különben Ghimpu azzal vágott vissza Voroninnak, hogy gyakorlatilag is megszűnt államelnöki tisztsége. Mindez azonban még nem jelenti, hogy a chisinaui ellenzék a háborút is megnyerte a kommunistákkal szemben, hiszen nyolc képviselőt kell átcsábítania ahhoz, hogy államfőt választhasson, majd kormányt alakíthasson. Miközben a négypárti koalíció immár hivatalosan is leosztotta egymás között a legfőbb közjogi méltósági posztokat – Vlad Filat a kormányfői, az exkommunista, jelenleg demokrata Marian Lupu az államfői funkció várományosa –, vezetői továbbra is csak homályosan nyilatkoznak a szükséges szavazatszám megszerzésének esélyeiről.
A Moldova határát máig el nem ismerő Románia intenzíven követi a Prut túloldalán zajló eseményeket, és nem ódzkodik a revizionista nyilatkozatoktól. Dan Dungaciu, a bukaresti külügyminisztérium egykori államtitkára a napokban úgy nyilatkozott, a Moldovai Köztársaságnak normális viszonyok közepette legalább húsz évre volna szüksége az európai integrációhoz, szerinte azonban a Romániával való egyesülés révén jóval hamarabb csatlakozna az unióhoz. „Ehhez viszont mindkét fél akaratára szükség van” – állapította meg az Adevarul napilapnak Dungaciu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.