Lekváros kiflihez barrikolt szilvórium

Varga Klára
2009. 10. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Odáig már sokan eljutottunk az elmúlt hét évben, hogy ha étteremben ebédelünk, magyar pálinkát kérünk aperitifnek. Abból is egyszerre két centet vagy négy centet, tulipános pohárba, 16-18 Celsius-fokosan, és még véletlenül sem hűtve, mert akkor lemaradunk a pompás gyümölcsízek tetemes részéről.
Akad persze, aki már ezzel a gyakorlattal sem ért egyet, mondván, hogy a pálinka nem való üdvözlőitalnak, aperitifnek, mert elvonja az utána következő étel ízének jó részét, s igyuk inkább majd a lakoma végeztével a zsírok és a teltségérzet „szétcsapatására”. De például Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa azon a véleményen van, hogy csak a hideg ételekhez nem olyan jó a pálinka, a meleg ételek ízét meghagyja, jó esetben még hozzá is ad a harmóniához. Az sem szerencsés, ha egyben zúdítjuk le a pohár tartalmát, és nem kortyolgatva, ízlelgetve iszunk. A magyar pálinkaházak közül a leglátványosabb eredményeket pálinka- és ételkombinációk terén idáig a hetedik születésnapjukat ünneplő, az idén is Superbrand-díjas agárdiak érték el. Néhány pálinkás, illetve pálinkához illő fogást meg is kóstoltunk látogatócentrumukban. A bőrös malacjavát érlelt almapálinkával locsolgatták, kemencében sütötték, hozzá sütőtökös krumpligombócot adtak, és balzsamecetes céklát – melegen, pont olyan cikkekre vágva, hogy még harapni lehessen. Így aztán megmaradt a cékla kissé naturális répaíze, s szépen felelgettek egymásnak a sütőtökkel, meg a malacka enyhén gyümölcsös, pikáns ízeivel, s keretbe fogta őket a jó agárdi almapálinka. Vaddisznóraguból kétféle is készült: erdei gombás és szilvaragus, kökénypálinkával gondosan öntözgetve, és zöldfűszeres knédlivel. Ez utóbbihoz barrikolt szilvapálinkát kortyoltunk, de utólag azt mondom, a zamatosabb, játékosabb kökény lehet, hogy még finomabb lett volna. A toroskáposzta nyilván a jellegzetes, pálinkafogyasztásban bővelkedő magyar disznóvágási szokások jogán szerepel rendre a pálinkás étlapokon, meg azért, mert ma a divat az, ami hagyomány, ami rusztikus, ami helyi alapanyagból készül, és ételnek látszó étel. Csapody Balázs szerint a most formálódó pálinkakultúra tekintetében mintául lehet venni a borkultúrát, vagyis ha pálinkát iszunk végig egy vacsora vagy ebéd során, a könnyed, alacsony alkoholtartalmú italoktól érdemes haladnunk az erősebbek felé. Ennek a mostani, feltalálási láznak az is az oka, hogy még soha nem állt rendelkezésre annyiféle jóízű, jó minőségű gyümölcs és gyümölcspálinka, és séfek, sommelier-k még sohasem válogathattak ennyiféle stílusú szép, tiszta prémiumminőségű pálinkából. Csapody Balázs – aki az agárdiakkal közösen munkálkodik a pálinkában rejlő lehetőségek kiaknázásán – azt mondja, nem szereti, ha egy étel mellé csupán azt adják meg, milyen fajtájú bor, milyen gyümölcsből való pálinka illik hozzá, hiszen annyiféle pálinka- és borkészítési stílus létezik! Ezért is tart többféle pálinkát.
Míg a többiek már a parádés birspálinka és a mandulás birsalmasajt együtt fogyasztásában rejlő lehetőségeket aknázzák ki éppen, mások a szilvalekváros kiflihez próbálják a barrikolt szilvát meg az újonc ringlópálinkát – ugye, aki nem szereti annyira a komorabb ízeket –, mi konkrétumot akarunk hallani Csapody úrtól. Azt feleli, mondjunk egy agárdi pálinkát, bármelyiket, amelyiknek az ízére emlékszünk, s ő mond hozzá ételt. Na jó, akkor cigánymeggy! – vágjuk rá sokak kedvencének nevét, bár a tömegben valaki azt is mondta, kár, hogy túl sok benne a magíz.
Borjú! – vágja ki az adut Csapody úr. – Borjú nyaka, és hozzá húsesszencia és zöldségtorta padlizsánnal, cukkinivel. Elégedetten bólogatunk, és fél szemmel a vacsorasátor felé sandítunk: maradt-e még annyi idő, hogy a diós és a mákos parasztkiflivel meg a vadszederpálinkával elvégezzünk egy-két világra szóló kísérletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.