Nem akadémikus kérdés

Már tíz évet sem kell várnunk, s Magyarország állandó résztvevője lesz a labdarúgó világ- és Európa-bajnokságoknak – állítja Domonyai László. A napi aktualitást természetesen a magyar fiatalok harmadik helye jelenti a húsz éven aluliak vb-jén, de az MTK vezérigazgatója cáfolja, hogy a divatnak ülne fel, mondván, ő már ezt hangoztatja évek óta. Szerinte az egyiptomi bronz egyértelmű visszaigazolása az akadémiai rendszer létjogosultságának, klubja büszkeségére csupán azt emeli ki, e téren az MTK, illetve a Sándor Károly-akadémia végezte el az úttörő munkát.

2009. 10. 30. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az U20-as válogatott keretében két jelenlegi MTK-játékos szerepel, vasárnap a Videoton elleni meccs előtt Sándor Károly öt fiatalnak adott át emlékplakettet, Garami József pedig hét egykori tanítványáról tett említést. A csapatból pontosan hányan tanultak Agárdon?
– Kilencen. Németh Krisztián, a Simon testvérek, András és Ádám, Szekeres Adrián, Varga Roland, Takács Péter, Présinger Ádám és Gosztonyi András. Sajnálom, hogy Egervári Sándort szinte az utolsó pillanatban nevezték ki, mert így nem szerezhetett átfogó képet erről a korosztályról. Ki merem jelenteni, további négy egykori növendékünknek, Nikházy Márknak, Busai Attilának, Gál Adrásnak és Szabó Lászlónak is helye lett volna a keretben. Velük talán még ennél is szebb eredményt érhettünk volna el. Higgye el, nem a levegőbe beszélek, tavaly az U19-es Európa-bajnokságon még tizenkét olyan labdarúgó szerepelt, aki tanult a Sándor Károly-akadémián, az U17-es Eb-n pedig tizennégy. Ez a társaság már négy-öt éve együtt játszik, évről évre bizonyít, a mostani siker sem a véletlen műve.
– Az MTK számára mit jelent ez az eredmény?
– Mindenekelőtt megerősítést, hogy jól dolgozunk. Továbbá olyan élményben lehetett részünk, mint hogy a Liverpool utánpótlás szakágvezetője, Frank McParland velünk együtt izgult, majd boldogan gratulált nekünk. Bebizonyítottuk, hogy érdemes befektetni a magyar futballba. Amikor 2007 nyarán hároméves együttműködési szerződést kötöttünk a Liverpoollal, sokan legyintettek, mondván, ez az ára Németh Krisztián, Gulácsi Péter és Simon András átengedésének. Ennél sokkal többről volt szó. Az angolok tudják, hogy jó munkát végzünk. Ők kezdeményezték, még a nyáron, a világbajnokság előtt, hogy további két évvel, 2012-ig hosszabbítsuk meg a szerződést. Némethéket további három játékosunk, Pölöskey Zsolt, Adorján Krisztián és Pór Patrik követhette Liverpoolba.
– Anyagilag is profitálhatnak ebből a sikerből?
– Nem csak az MTK, az egész magyar futball. Visszakerültünk a nemzetközi labdarúgás térképére. Ebben a Debrecennek is óriási szerepe van. Ha eddig egy menedzser érdeklődött egy magyar játékos iránt, megnézett néhány felvételt, majd a kiszemeltet élőben magyar bajnoki meccsen is megfigyelte. Ám ha az illető jól is szerepelt, akkor is bizonytalan volt a sorsa, ugyanis nem volt mérce, az NB I-et senki sem fogadta el annak. Hétköznapi példával élve, ha lát az utcán két embert verekedni, s az egyik kiüti a másikat, azt mondja, ez az erősebb, és ennyi. Ám ha valaki Erdei Zsoltot küldi padlóra, arra mindenki felkapja a fejét. Az egyiptomi bronzérem és a Debrecen BL-szereplése lehet a mérce, amihez mostantól mindenki viszonyíthat.
– Ha már szóba hozta a Debrecent, az MTK miért nem tartotta meg a legnagyobb értékeit, miért nem így akart az NB I-ből kitörni?
– Az MTK nevelőegyesület, ennek megfelelően kell döntéseket hoznia. A fiataloknak eltérő az érésük, az az elvünk, mindenkit akkor bocsátunk útra, amikor eljön az ideje. Németh Krisztián például már tizenhét évesen kinőtte az NB I-et.
– Amikor az U20-as válogatott sikerére akarjuk építeni a magyar futballjövőt, sokan óva intenek, hogy lefelé, fölfelé messze ez a legtehetségesebb korosztály. Ön is így látja?
– Nem. Az akadémiák ontják a tehetségeket, egyedül talán olyan vérbeli csatár nem születik minden évben, mint Németh Krisztián. A Sándor Károly-akadémia ma már nincs egyedül, arra lehetünk büszkék, hogy nyolc éve mi emeltük fel a zászlót. A magyar labdarúgás egyértelműen feljövőben van. Nem kell hozzá tíz év, s felnőtt szinten is jönnek az eredmények. Még néhány év, s Magyarország nélkül nem rendeznek világ- és Európa-bajnokságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.