Dunaszerdahely tartja magát

Egy éve a karhatalom, tegnap pedig a helyi közönség demonstrált a DAC–Slovan szlovák labdarúgó-bajnoki mérkőzésen. A 0-0-ra végződött találkozón a dunaszerdahelyi szurkolók fittyet hánytak a nyelvtörvényre, magyar zászlóval, Himnusszal buzdították kedvenceiket, amit ezúttal nem torolt meg a rendőrség.

2009. 11. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dunaszerdahely

Tavaly november elseje óta senkinek sem kell elmagyarázni, mit jelent Szlovákiában a Dunaszerdahelyi AC és a pozsonyi Slovan közötti labdarúgó-mérkőzés. Hivatalosan a mai napig nem tudjuk, hogy a szlovák kommandósok miért rontottak rá a szerdahelyi szurkolótáborra, miért vertek agyba-főbe tucatnyi embert, s kis híján holtra az élete első mecscsére kilátogatott Lengyel Krisztiánt. (A súlyos sérüléseket szenvedett fiatalembernek azóta saját, fekete színű széke van a VIP-lelátón, de tegnap sem itt, sem máshol nem láttuk.) Nem hivatalosan amúgy pontosan tudjuk, mi és miért történt. Az egy évvel ezelőtti találkozóra Magyarországról is érkezett durván ezer drukker, a keményebb fajtából, és nem kizárólag azért, hogy sportélménnyel gazdagodjon. Hanem hogy megünnepelje az első bécsi döntés hetvenedik évfordulóját. A magyargyűlölet örvényében egyre mélyebbre süllyedő szlovák hatalomnak ez már sok volt. 1991, a fradisták emlékezetes pozsonyi elpáholása óta a DAC–Slovan különben is a nemzeti szembenállás kifejezésének a színtere. Mint Csíkszeredában a Sport Club– Steaua hokimeccs.
Egy év alatt sok víz lefolyt az itt, a közelben elterelt Dunán. Mondvacsinált okokra hivatkozva idén augusztus 21-én Sólyom László magyar köztársasági elnököt nem engedték be Szlovákia, életbe lépett a magyar kisebbséget diszkrimináló szlovák nyelvtörvény. (S ami kissé furcsa, sőt gyanús, Magyarországon is a dunaszerdahelyi rendőrterror után szigorították a stadionokban a rendőri intézkedést, kitiltva a „nem oda illő” feliratokat és rigmusokat.)
Éppen a feszült politikai légkörre való hivatkozással halasztották el szeptember 13-ról október 28-ra az idei DAC–Slovan összecsapást. Hétköznapra, délután fél hatos kezdéssel, hogy lehetőleg Magyarországról és Pozsonyból is minél kevesebben érkezzenek.
Durván nyolcezren így is öszszegyűltek, a lelátok szinte teljesen megteltek a kezdésre. S bár a törvény tiltja a használatukat, nem kellett nyomozni a magyar nemzeti jelképek után. A magyar sálat, Nagy-Magyarországgal és magyar címerrel díszített meggypiros pólót viselő, Gyöpös becenevű szurkolót meg is kérdeztem: szabad? „Persze, mindent szabad, csak a zászlóra ugranak. Pozsonyban egy multinál dolgozom, ott se szólnak, ha magyarul beszélek.” Zoli másképp látja a helyzetet, szerinte ferde szemmel néznek arra, aki a fővárosban magyarul szólal meg. Az egyik helyi kolléga pedig azt mesélte, a hivatalokban, ahol eddig magyart használták, érezhetően szlovákra váltottak.
A Felvidéken sem egységes a magyarság. Ezt a focimeccsen is megtapasztalhattuk. A mérkőzés kezdetekor a keleti lelátón végiggördült egy hatalmas, több mint ötven méter hosszú magyar zászló, felcsendült a Himnusz, miközben a főtribün népe zömében ülve és csendben szemlélődött. A helyi kemény mag nem ijedős, hol a „Ria-ria Hungária”, hol az „erdélyi változatról” átköltött „Magyarországé, Magyarországé, lesz még Felvidék Magyarországé!” csendült fel, csak a Slovant gyalázó rigmus szólt szlovákul. A 18. percben – tavaly akkor tört ki a balhé –, „Soha többé rendőrterrort!” feliratú drapériát függesztettek ki a nézők, s egy percre feketébe burkolózva hátat fordítottak a játéktérnek.
Szerencsére a durván kétszáz fős Slovan-tábor és a rendőrség is passzívan figyelte az eseményeket.
A DAC kezdőcsapatában két magyar, Novota Jan, azaz Jani és Bognár Zoltán lépett pályára, a kispadon pedig Németh Krisztián (nem az U20-as klasszis) és Lénárt Tamás, valamint tiszteletbeli magyarként az NB I-ből ismert macedón Alekszandar Bajevszki várt bevetésre. Aki ezt kevesellné: szlovák egy sincs a keretben, légiós annál több, Kanadától Litvániáig széles skálán. Maga a labdarúgó-mérkőzés olyan volt, mintha csak egy átlagos NB I-est láttunk volna. Elfogadható iram, sok hiba, kevés szép jelenet. A meccs így időről időre átment nemzeti és politikai tüntetésbe, utóbbi jeleként az MKP-t elhagyott Bugár Béla is megkapta a magáét: „Bugár Vojtech takarodj MOST!” A 62. percben a sokadik petárdarobbanás és foganatlan figyelmeztetés után a játékvezető tíz percre félbeszakította a találkozót. Az izgalmak ezután is kiszorultak a pályáról, mintha egy vendégjátékost megdobtak volna, a műsorközlő közölte is, még egy kihágás, s a bíró berekeszti a játékot.
A végén az egyik Slovan-játékosnál elpattant a húr. Amikor lecserélték, Masaryk (nomen est omen) beintett a hazai közönségnek. Csak az eredmény nem változott. Maradt a 0-0, amit a dunaszerdahelyiek sikerként értékeltek. A DAC ezzel továbbra is ötödik, hét ponttal lemaradva a Besztercebányától, a pozsonyi Slovan pedig második a Zsolna mögött.
Ezt persze csak mi mondjuk így. De legalább Dunaszerdahely tartja magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.