Fordulat a Hajdú-Bét ügyében

Várhatóan igazságügyi szakértőt rendelnek ki a Hajdú-Bét Rt. felszámolási ügyében. A baromfis társaság ugyanis – az egyik beszállító kifogása szerint – egy kétmillió eurós követelését átengedte a Raiffeisen Banknak. A félmilliárd forintnyi összeget így nem lehetett a libatenyésztők és más hitelezők között felosztani.

Kulcsár Anna
2010. 01. 28. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk libatenyésztőktől tudta meg, hogy a Bács-Kiskun Megyei Bírósághoz több kifogás is érkezett a Hajdú-Bét Rt. felszámolási ügyében. Számosan továbbra sem értenek egyet azzal, hogy a felszámoló, a Hunyadi Részvénytársaság csak hitelintézeteknek juttatott a volt libás társaság megmaradt vagyonából. Azt ugyan nem vitatják, hogy a csődről és a felszámolási eljárásról szóló törvény szerint a Hajdú-Bét vagyonának felosztásakor elsőbbséget élvez, akinek a javára jelzálogot is bejegyeztek a hitelnyújtáskor vagy az áruk eladásakor. A hitelintézetek így elsőként juthatnak hozzá a pénzükhöz. A követelés azonban sok, a vagyon pedig kevés, ezért a jogosultak a felszámoló minden intézkedéséről részletes magyarázatot kérnek. Ez történt most is.
A Hunyadi Rt. a múlt év őszén már a harmadik vagyonmérleget nyújtotta be a bírósághoz a 2004-ben indult eljárásban.
*
A vagyon felosztásáról ugyanis végső soron a bíróság dönt. A legtöbb pénzt eddig a cég legnagyobb hitelezője, a Raiffeisen Bank kapta. A legújabb információk szerint a hitelintézet – a felszámolási eljárás keretein kívül – hozzájuthatott a Hajdú-Bét egy kétmillió eurós korábbi kintlevőségéhez is. Azt nem tudni, hogy ki tartozott ezzel az öszszeggel a libás társaságnak. A cég mindenesetre a banknak engedte át a félmilliárd forintnyi összeget. A Raiffeisen így sem jutott hozzá a teljes követeléséhez.
Nevek említése nélkül a megyei bíróság elnöke, Bicskei Ferenc érdeklődésünkre elmondta: az egyik hitelező a felszámolónak bejelentett igényét utóbb csökkentette arra hivatkozva, hogy a követeléséből kétmillió euró engedményezés útján megtérült. Az elnök hozzátette: egy másik hitelező ebből arra következtetett, hogy a Hajdú-Bétnek korábban ilyen összegű kintlevősége volt. Megtudtuk: a beszállító kifogása nyomán a felszámolási eljárásban a bíróság most megvizsgálja az engedményezés időpontját, szereplőit, körülményeit és azt is, ki tartozhatott a Hajdú-Bétnek ilyen összeggel.
Bicskei Ferenc kérdésünkre közölte, lehetséges, hogy a felszámolási eljárásban a bonyolult pénzügyi összefüggések elemzésére könyvszakértőt rendelnek ki. Annál is inkább, mert a felszámoló tavaly őszszel benyújtott harmadik vagyonmérlege ellen terjedelmes kifogások érkeztek. Mód van arra is, hogy a bíróság további dokumentumok becsatolására hívja fel a felszámolót, ha a pénz felosztását kifogásoló ügyfél valószínűsíteni tudja, hogy volt olyan tétel, amelyik nem került be a vagyonmérlegbe.
A felszámoló részvénytársaság lapunkkal korábban azt közölte: 524 libatenyésztő és más beszállító, illetve hitelező 13 milliárd forintnyi követelést jelentett be. A Hajdú-Bét vagyona 4,5 milliárd forintot ért. Az összegből három hitelintézet, köztük a Raiffeisen bank részesült. A Raiffeisen egyébként – a Legfelsőbb Bíróság (LB) egy tavalyi ítélete alapján – maga is átutalt a felszámolónak egymilliárd forintot. A bank ugyanis feleáron, aránytalanul olcsón jutott hozzá a Hajdú-Bét opcióval terhelt huszonegy ingatlanjához. A Hajdú-Bét Rt.-nek – mint ismeretes – a korábban a Bajnai Gordon által irányított Wallis volt a tulajdonosa, a kisebbségi részvényeket pedig a Cipruson bejegyzett Vitonas Ltd. birtokolta. Utóbbi társaságnak Bajnai Gordon volt a hazai kézbesítési megbízottja. A baromfis cég könyvvizsgálatát a Deloitte látta el. Fő hitelezőként a Raiffeisen Bank szerepelt.

Bajnai tárgyal. Ma Bajnai Gordon Bécsbe utazik, ahol előadást tart az Euromoney által szervezett nemzetközi konferencián. Mint azt szombaton lapunk megírta, úgy tudjuk, hogy a miniszterelnök találkozót kért az osztrák tulajdonban álló Raiffeisen anyabankjának vezetésétől. Információnk szerint a keddi bécsi találkozó célja, hogy Bajnai átvegye Felcsúti Pétertől az osztrák tulajdonban lévő óriásbank itteni vezérigazgatói székét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.