Iliescu is vádlott lehet

Az 1989-es romániai forradalom körülményeinek tisztázását, a vétkesek felelősségre vonását tűzte ki célul a második mandátumát kezdő Traian Basescu államfő a rendszerváltás huszadik évfordulóján. A bukaresti igazságszolgáltatás a mai napig nem fedte fel a teljes igazságot a két évtizeddel ezelőtti események kapcsán.

2010. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizalmat kapott a Boc-kormány. Bizalmat szavazott tegnap a román törvényhozás Emil Boc kormányának, amelyet a miniszterelnök vezette jobbközép demokrata–liberális párt, az RMDSZ, a nemzeti kisebbségek és a független honatyák frakciója támogat. Markó Béla RMDSZ-elnök, kormányfőhelyettes székfoglalójában elmondta: egy olyan kormány, amelynek része a magyar szervezet, megoldást jelenthet az etnikumközi viszonyok javítására. Tőkés László EP-képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján közölte, az RMDSZ kiszolgáltatja az erdélyi magyarokat a román nacionalista párt- és nagypolitikának.


A több mint ezer emberéletet követelő 1989-es romániai forradalomra emlékeznek ezekben a napokban Bukarestben és az ország számos városában. Miközben a forradalom szikráját fellobbantó Temesváron már a múlt héten lezajlottak a húsz évvel ezelőtti eseményeket felidéző ünnepségek, a bukaresti törvényhozás hétfőn tisztelgett a vérzivataros rendszerváltás áldozatainak emléke előtt, a parlamenti képviselők és a szenátorok egyperces néma főhajtása egybeesett a második mandátumát megkezdő Traian Basescu államfő hivatalos eskütételével.
A központi megemlékezések mindig december 21-én kezdődnek a román fővárosban, két évtizeddel ezelőtt ugyanis éppen ezen a napon hurrogta le a temesvári felkelés elítélése végett összehívott tömeg Nicolae Ceausescu diktátort, aki 22-én elmenekült Bukarestből, december 25-én pedig a rögtönítélő bíróság verdiktje alapján a feleségével együtt kivégezték.
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei rendezvényeken is visszatérő motívum, hogy a forradalmárok élesen kifogásolják: a román hatóságok még mindig nem derítették ki, kik lőttek az akkori tüntetőkre. Eddig csak a temesvári felkelés ügyében született jogerős ítélet, amelynek értelmében Victor Athanasie Stanculescu és Mihai Chitac tábornokokat jogerősen 15 év szabadságvesztésre ítélték, a többek között Ion Iliescu exállamfő ellen indított bűnvádi eljárás azonban elakadt a katonai ügyészségen. Laura Kövesi, Románia főügyésze a napokban közölte: a forradalom periratát várhatóan a jövő év elején terjesztik a bíróság elé; lapértesülések szerint a vádlottak között szerepel Iliescu is. Az 1989-ben máig tisztázatlan körülmények között hatalomra jutott politikus ennek kapcsán azzal fenyegetőzött: esetleges bebörtönzése utcai tüntetéseket vonna maga után.
Traian Basescu egy kedd esti televíziós műsorban bejelentette: újabb ötéves mandátuma idején nyomást fog gyakorolni az illetékes állami intézményekre az igazság kiderítése, a vétkesek felelősségre vonása érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.