Kiállnak Verespatakért a zöldek

Romániai környezetvédő szervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy a verespataki bányaprojekt újraértékelése szerepel a bukaresti kormány programjában. A civilek azt is kifogásolják, hogy a ciántechnológiás beruházás engedélyezése ügyében nem a szaktárcák, hanem a nemzetbiztonsági tanács mondja ki a végső szót.<br />

2010. 01. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel hetven romániai zöldszervezet, közöttük számos erdélyi magyar egyesület foglalt állást Kolozsváron a Verespatakra tervezett színesfémbánya megnyitása, valamint bukaresti közméltóságoknak a projekt kapcsán tett nyilatkozatai ellen. A civilek azért tartották fontosnak az újabb közös kiállást a Fehér megyei település megmentéséért, mert a romániai politikusok legújabb állásfoglalásaiból azt szűrték le, hogy hamarosan zöld jelzést kap a Rosia Montana Gold Corporation kanadai–román vegyesvállalat bányaterve. A szervezetek elsősorban azt kifogásolják, hogy a decemberben hivatalba lépett, a román demokrata-liberálisok és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alkotta kormány programjába emelte a 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kibányászását célzó projekt újraértékelését. Szerintük jogi szempontból értelmezhetetlen az újraértékelés szándéka mindaddig, amíg a bányaterv kivizsgálása folyamatban van. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az Erdélyi-érchegységbe tervezett színesfémbánya esetében „magánérdekű üzleti vállalkozásról”, és nem közhasznú projektről, állami érdekről van szó, hiszen a kanadai Gabriel Resources 80, a román állam pedig 20 százalékos arányban tulajdonosa az RMGC-nek.
Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke elmondta, Traian Basescu államfő magatartása is nyugtalanítja őket, az elnök ugyanis az év elején bejelentette: Verespatak ügyében a nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes Legfelsőbb Védelmi Tanács fog dönteni. „A tervnek a hatályos törvényekben világosan rögzített hatásvizsgálati eljárást és döntéshozatali folyamatot kell követnie, ekképpen elfogadhatatlan, hogy a védelmi testület beleszóljon az értékelési és döntési folyamatba, hisz a bányaprojektnek semmi köze az állambiztonsághoz és a honvédelemhez” – nyilatkozta Kovács, aki szerint Adriean Videanu gazdasági miniszternek a színesfémbánya megvalósítása mellett érvelő nyilatkozatai nyilvánvaló nyomásgyakorlásnak számítanak. Bukaresti civil szervezetek egyébként már korábban bejelentették: az Európai Unióhoz fordulnak panasszal, ha a hatóságok a szaktárcák „feje fölött” készülnek dönteni.
A zöldszervezetek elmarasztalták Borbély Lászlót, a román kormány környezetvédelmi miniszterét is, kifogásolva, hogy a tárcavezető a napokban megbeszélést folytatott az RMGC képviselőivel, holott elődje, az ugyancsak RMDSZ-es Korodi Attila 2007-ben felfüggesztette a környezeti hatásvizsgálati eljárást, azaz a projekt engedélyezési folyamatát. Borbély döntése nyomán a projektet különleges vizsgálóbizottság fogja monitorozni, a tárcavezető pedig leszögezte: addig nem hagyja jóvá az aranykitermelés megkezdését, amíg meg nem győződik arról, hogy az alkalmazott technológia nem szennyezi a környezetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.