Román lapok halála

Sokan a romániai írott sajtó lassú, de biztos hanyatlásának újabb bizonyítékaként magyarázzák, hogy az elmúlt egy hónap leforgása alatt négy bukaresti napilap is lemondott a nyomtatott megjelenésről. Mások szerint csupán a szakma művelésének egyik, a revolver-újságírásban kimerülő válfaja van válságban, és korai temetni a minőségi hírlapírást.

2010. 01. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen esküsznek a nyomtatott sajtó elmúlására és az internet, valamint az elektronikus média feltartóztathatatlan térhódítására Romániában. Állításukat alátámasztani látszanak a közelmúltban bekövetkezett, a román médiavilágot alaposan megrázó fejlemények. Néhány hét leforgása alatt összesen négy napilap is megszüntette nyomtatott kiadását, és teljes egészében „felköltözött” a világhálóra. A sokk nem véletlen, hiszen a kilencvenes években valóságos médiaboomon keresztülment román sajtó újkori történetében még nem volt rá példa, hogy egyszerre ennyi sajtótermék bezárjon.
Először a 19. évfolyamát taposó Cotidianul illetékesei jelentették be december 23-án, hogy nyomtatott változatban utoljára jelenik meg a lap, amelynek kiadója ellen két cég is csődeljárást kezdeményezett a felhalmozott mintegy félmillió eurós adóssága miatt. Az 1991-ben Ion Ratiu parasztpárti politikus által alapított, majd 2000-ben bekövetkezett halála után Sorin Ovidiu Vantu üzletember médiabirodalma által bekebelezett Cotidianulhoz hasonlóan ugyanekkor bezárt a szintén Vantu-tulajdon Business Standard gazdasági napilap is. Hasonlóképpen kezdődött az új év is. Január 7-től anyagi okokra hivatkozva lemondott papírváltozatáról az 1994-től megjelenő, 11 ezer példányszámban eladott Ziua és a 2002-ben alapított Gardianul is. A minőségi sajtó piacán így jobbára hat mérvadó napilap maradt, közülük a legnagyobb, közel 120 ezres példányszámmal az Adevarul büszkélkedhet; jellemző ugyanakkor, hogy Romániában továbbra is a bulvár a legnépszerűbb. A piacvezető Click botránylapból naponta több mint 200 ezer példány fogy.
Bukaresti bennfentesek azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a most befuccsolt négy napilap annak a médiamágnásnak a holdudvarába tartozott, aki már korábban úgy vélekedett, miszerint az írott sajtónak nincs jövője, emiatt kizárólag elektronikus médiabirodalmát fejleszti tovább – többek között egy magyarországi hírtelevízióval. A Traian Basescu államfő által előszeretettel a „médiamogulok” közé sorolt vállalkozó kiadványairól azt is tudni kell, hogy a tavaly decemberi elnökválasztást megelőző kampányban valóságos gyűlölethadjáratot folytattak a második mandátumára pályázó államfő ellen. Igyekezetük fordítva sült el.
Az igazsághoz tartozik még, hogy a megszűnt újságok közül a Ziua többnyire a revolver-újságírásban tűnt ki. Újságírói politikusokat, üzletembereket zsaroltak azzal, hogy leközlik a róluk gyűjtött kompromittáló információkat, ha nem fizetnek. Sorin Rosca Stanescu, a lap alapító igazgatója élen járt a „gyorstüzelésben”, tavaly decemberben azonban lebukott, amint megzsarolta a román politikusok és közméltóságok vagyongyarapodását vizsgáló feddhetetlenségi ügynökség igazgatóját. Stanescut és egy másik neves publicistát emiatt a szakmai szervezetek kiközösítették, és felkérték a romániai médiát, ne tekintse őket újságírónak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.