Románia: magyar lesz a főfinánc is

2010. 01. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Decemberben az egy év kihagyás után ismét hatalomra került Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) nagy esélye van arra, hogy minden eddiginél több magyar tisztségviselőt juttasson állami és kormányzati intézményekbe. Az érdekvédelmi szervezet emberei számára először 1996–2000 között, a román jobbközép Demokrata Konvenció keretében eltöltött kormányzás idején nyílt meg a lehetőség jelentős központi funkciók betöltésére. A román jobboldal ismételt hatalomra kerülése, 2004 után ismét nagy számban jelentek meg RMDSZ-es funkcionáriusok a kormányzati és állami apparátusban.
A jobbközép demokrata-liberálisok (PDL) és a PSD kilenc hónapos, tavaly októberben megszűnt nagykoalíciója idején a hatalom tömegesen távolította el a vezető magyar tisztségviselőket, emiatt erdélyi magyar politikai-közéleti szervezetek nagygyűléseken tiltakoztak az „etnikai tisztogatás” ellen.
Az Emil Boc kabinetében kormányfőhelyettessel, három miniszterrel és hat államtitkárral rendelkező RMDSZ a Székelyföldön most megszerezte a központi intézmények vidéki képviseletei háromnegyedének irányítását, de a szövetség delegálhatja emberét többek között az állami pénzügyőrség, a környezetvédelmi őrség, a vízügyi hivatal, az építkezési felügyelőség élére, sőt várhatóan a Tarom állami légitársaságnak is magyar parancsnoka lesz.

Erdélyi tiltakozás. Az Európai Parlament erdélyi magyar képviselői közleményben tiltakoztak tegnap Stefan Gusa volt román vezérkari főnök – a Ceausescu-rendszer egyik kulcsfigurája – marosvásárhelyi szobrának tervezett felállítása ellen. A képviselők utaltak az Európai Néppárt kongresszusának azon határozatára, amely elítéli a kommunizmus jelképeinek feltámasztására irányuló törekvéseket. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.