Szerencsés csemeték

Egyre több politikusgyerek adja a fejét a közügyek gyakorlására Romániában, ahol két évtizeddel ezelőtt a Ceausescu diktátorpár járt elöl „jó” példával a nepotizmus terén. A tapasztalat azt mutatja, minél magasabb tisztséget tölt be a szülő egyik vagy másik pártban, annál zökkenőmentesebb lesz a politikai karriert építgető csemete útja a siker felé.

2010. 01. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyáltalán nem panaszkodhatnak a román politikusok arra, hogy utódaik közül nem választják sokan szüleik hivatását. Bukarestben ma szinte nincs olyan politikai alakulat, amelynek egyik-másik vezető politikusa ne nyújtott volna hathatós támogatást gyermekének ahhoz, hogy ő is befusson a nagypolitikában. A nepotizmus terén a szociáldemokraták számítanak élenjárónak, ami akár ideológiai hagyománynak is tekinthető Romániában, hiszen az 1989 decemberében kivégzett Ceausescu házaspár messze földön híres volt a családtagok egyáltalán nem érdem szerinti „előretolásáról”. Elena, az exdiktátor négy osztályt járt felesége például az elnök első helyettese, majd helyettes miniszterelnök, kisebbik fiuk, Nicu – akinek apja át kívánta adni a teljhatalmat – pedig ifjúsági miniszter, a Román Kommunista Párt (PCR) Központi Bizottságának tagja, az erdélyi Szeben megye első titkára volt a kommunista államapparátusban.
A PCR utódjában, a jelenleg ellenzéki szociáldemokrata alakulatban (PSD) Ilie Sarbu szenátor, volt mezőgazdasági miniszter lánya vitte a legtöbbre. Az alelnök apa biztosította hátszéllel Daciana Sarbu 2001-ben, 24 évesen már a Nastase-kormány ellenőrző testületének tanácsosa, majd az országos ifjúsági hatóság elnöke, államtitkár, parlamenti képviselő, 2007-től pedig európai parlamenti képviselő lett. A belföldi hírszerző szolgálatot (SRI) jelenleg az a George Maior egykori PSD-honatya irányítja, akinek apja egykor ugyancsak szenátorként, majd oktatási miniszterként tevékenykedett, emellett jelentős befolyással bírnak a baloldali pártban a Mazare fivérek is. Radu a Fekete-tenger-parti Konstanca polgármestere, Alexandru pedig a felsőház tagja.
Nem szűkölködik a nagynevű politikuscsemetékben a jobbközép demokrata párt (PDL) sem. Közülük vitathatatlanul a legismertebb Traian Basescu elnök kisebbik lánya, a modellszakmában is befutott Elena, aki a tavalyi EP-választásokon szándékosan nem a PDL színeiben, hanem függetlenként szerzett brüsszeli mandátumot, értelmiségiek ugyanis annak idején a nepotizmus bátorításával vádolták az államfővel szimpatizáló alakulatot (akárcsak Crin Antonescu liberális pártelnököt, aki a feleségét juttatta befutó helyhez az EP-listán). Belső vitákat eredményezett viszont a demokraták háza táján egy másik ifjú titán, Honorius Prigoana kitartó előretörése. A mindössze 23 éves fiatalember szinte páratlan politikai és pénzügyi hátországnak örvend. Apja, az elsősorban hulladékszállításban utazó – éppen ezért „szemétmogulnak” is nevezett –, no meg médiavállalkozásairól közismert Silviu Prigoana multimilliárdos üzletember a PDL parlamenti képviselője is egyben. A párt értelmiségi csoportja az alakulat „oligarchizálódása” jeleként könyvelte el és élesen kifogásolta, hogy az egyik bukaresti választókerületben vasárnap rendezett időközi választáson a PDL az ifjabbik Prigoanát indította, aki mindeddig többnyire nőügyei, 160 ezer eurós luxusautója és az éjszakai klubok rendszeres látogatása okán került a bulvárlapok címoldalára, és kevésbé amiatt, hogy egy chicagói egyetemen szerzett agrártudományi ismereteket. Noha Honorius számára nem sikerült az első komoly politikai megméretés – a tegnap közzétett hivatalos eredmények szerint liberális ellenfele hetvenszázalékos szavazatkülönbséggel verte –, a fiatal politikus nem adja fel: a 2012-es parlamenti választásokon ismét nekivág a voksvadászatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.