Tovább bővült a bábolnai botránykrónika

Több mint harmincötmillió forintot kell visszafizetnie a bábolnai lovasiskolának. Az oktatási intézmény fenntartója a „Bábolna Shagya” Közhasznú Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Horváth Klára, a város polgármestere, szocialista országgyűlési képviselő.

Dénes Zoltán
2010. 01. 23. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy, a lapunk birtokába került határozat szerint tavaly szeptemberben a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) helyszíni ellenőrzésen vizsgálta a Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakiskola és Kollégium által a 2005–2008 években felvett támogatások felhasználását. A vizsgálat során megállapították, hogy az iskola teljesen szabálytalanul használta fel a pénzeket, ezért 35 608 000 forint és kamatainak visszafizetésére kötelezte az intézményt. Úgy tudjuk, az iskola a határozat ellen fellebbezett. Az NFSZFI fenntartója, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre az ügyben, ám lapunkhoz más forrásból olyan iratok kerültek, amelyek alátámaszthatják, hogy az iskola hanyagul bánt a közpénzzel. A 2007-es évi összesítések alapján kijelenthető, hogy az intézmény vezetése igencsak szeretheti a jó bort és ételeket. Az összesítés szerint csak borra 217 ezer forintot költöttek, s további százezreket számolt el költségként a különböző éttermekben kifizetett számlák alapján. Az ellenőrzés során a vizsgálóbizottság tagjai igen gyakran találkozhattak az Epona Kft. által kiállított számlákkal is. A magáncég 2008. március elején előbb 369 900, később 637 ezer forintról, néhány nappal később ugyanezen hónap végén pedig 741 ezer forintról nyújtott be számlát az iskolának egy ló tartása és lovasoktatás fejében. Júniusban lovasoktatásért újabb 676 800 forintot kért, majd ugyanezért augusztusban 576 ezer forintról állított ki számlát.
Az Epona Kft. neve tavaly is felmerült a hírekben, mivel Horváth Klára, az iskolát fenntartó „Bábolna Shagya” Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki egyben a város polgármestere és szocialista országgyűlési képviselő, kuratóriumi engedély nélkül utalt át 9,6 millió forintot a magáncégnek. A pénz az ugyancsak állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek (MNV) Zrt.-től érkezett. Az MVM akkor arról számolt be, hogy azért utalták át az alapítványnak az öszszeget, mert azt az állami tulajdonú Bábolna Ménesbirtok Kft. alapította. Az adományozási megállapodásban rögzítették, hogy az alapítvány az adományt kizárólag a kiemelten közhasznúvá minősítő határozatban foglaltak szerinti célokra fordíthatja. Az eset miatt a Ménesbirtok Kft. vezetője tavaly év végén törvényességi felügyeleti vizsgálatot kért az ügyészségtől. Az MVM Zrt. tavalyi megkeresésünk nyomán arról számolt be, hogy az adományozások során szokásos eljárásrend szerint várják az alapítványtól annak bemutatását, hogy a kiemelten közhasznúvá minősítő határozatban foglaltak szerint használták fel az adományt. A beszámoló megküldésére a tárgyév végén szokott sor kerülni. Arról, hogy ez megtörtént-e, s a beszámolót elfogadta-e az MVM, a társaság mára ígért tájékoztatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.