Esély a jogbővítésre

2010. 02. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korszerűsítés. Kabinetje prioritásai közé sorolta Emil Boc az állam korszerűsítését, ezen belül a törvényhozás létszámának csökkentését és egykamarássá alakítását, emlékeztetve: a tavalyi népszavazáson a voksolók többsége támogatta az elképzelést. A román kormányfő szerint 2012-re bevezethetik Romániában az egykamarás parlamentet, az egyéni választókerületes szavazási rendszert pedig úgy módosítanák, hogy minden kerületben csak az első helyen végzett képviselőjelölt nyerne mandátumot. Az RMDSZ nem ért egyet a kétkamarás parlament felszámolásával, ám támogatja a két ház működésének ésszerűsítését, a jelenlegi szenátus helyett pedig az ország régióinak képviselőit felsorakoztató testületet hozna létre. (R. Sz.)


Legkésőbb júliusig átvinné a román kormány a parlamenten a kisebbségi törvényt, amely kimondja egyebek mellett a nemzeti kisebbségek kulturális autonómiáját. Emil Boc kormányfő tegnap a bukaresti képviselőházban ismertette, mely jogszabályok elfogadását tekinti prioritásnak az általa vezetett demokrata-liberális párt (PDL) és az RMDSZ alkotta kormánykoalíció. Boc ide sorolta az RMDSZ által 2005-ben beterjesztett, azóta azonban éppen a PDL ellenkezése miatt jegelt törvénytervezetet, amelynek megléte szerinte rendkívül fontos egy demokratikus társadalomban. A román kormányfő hozzátette: a jogszabály meg kell feleljen az EU Velencei Bizottsága ajánlásainak (a testület különben már jóváhagyta a szöveget) és a román alkotmány szellemének is.
A romániai nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvény államalkotó tényezőként ismeri el a nemzeti kisebbségeket, és szavatolja a kisebbségekhez tartozó személyek jogát, hogy megőrizzék, fejlesszék és kinyilvánítsák etnikai, kulturális, nyelvi és vallási önazonosságukat. Kimondja, az illetékes hatóságok kötelesek a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogaira vonatkozó minden kérdésben figyelembe venni az adott nemzeti kisebbség képviselőinek akaratát. A nemzeti kisebbségek, valamint a hozzájuk tartozó személyek használhatják nemzeti szimbólumaikat, és saját nemzeti és vallási ünnepeket szervezhetnek, ugyanakkor joguk van anyanyelvükön tanulni, állami tanintézményekben anyanyelvi nevelésben és oktatásban részesülni minden szinten, formában és típusban, ezek az intézmények pedig állami vagy helyi költségvetési támogatásban részesülhetnek. A jogszabály szerint a nemzeti kisebbségek nyelvén működő közoktatási intézményekben a román nyelv és irodalom kivételével minden tantárgyat anyanyelven tanulhatnak. Különálló – az eddigi parlamenti vita során kiiktatott – fejezet foglalkozik a kulturális autonómia intézményével, leszögezve: a román állam elismeri és szavatolja a nemzeti kisebbségek önrendelkezésének eme formáját. Az RMDSZ jogszabálya leszögezi: a kulturális autonómia valamely nemzeti kisebbség azon képességét jelenti, hogy a tagjai által választott tanácsok révén döntési jogkörrel rendelkezzék kulturális, nyelvi és vallási identitását érintő kérdésekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.