Párizs szabadulna a cigányoktól

Roma nemzetiségű lakosai „kordában tartására” ösztökéli Romániát a francia kormány, amely tavaly nyolcezer cigánynak fizetett azért, hogy hazatérjen szülőföldjére, ám a romániai romák kétharmada ismét visszatért a nyugat-európai országba. Eközben romániai emberjogvédők a Magyar Gárdát vélik a romák sérelmére tavaly elkövetett székelyföldi összetűzések mögött.

2010. 02. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországnak fogytán a türelme a városait elözönlő romániai cigányok által elkövetett bűncselekmények miatt, és ezek visszaszorítására egyre nagyobb terhet róna a román hatóságokra. A napokban tett bukaresti látogatása során Pierre Lellouche európai ügyekért felelős francia államtitkár hatékony kétoldalú fellépést szorgalmazott a nyugat-európai országot elözönlő romániai cigányok otthon tartása, integrációjuk elősegítése érdekében. A párizsi kormány erőfeszítéseinek hátterében az áll, hogy számos más nyugat-európai államhoz hasonlóan a rendszerváltás óta Franciaország is a romániai romák célországává vált. Hivatalos adatok szerint a Franciaországban élő romániai cigányok (számuk húsz- és harmincezer között mozog) jelentős része különböző bűnbandák tagja, ugyanakkor a koldulás, lopás és más bűncselekmények miatt 2009-ben előállított romák negyven százaléka kiskorú. A francia hatóságok már az elmúlt években igyekeztek megszabadulni a hívatlan vendégektől. Tavaly például nyolcezer cigány nemzetiségű polgárt küldtek vissza Romániába, akiknek felnőttenként 300, kiskorúaknak pedig száz eurót fizettek „lelépési díjként”, csakhogy a hazatoloncoltak háromnegyede rövid időn belül visszatért Franciaországba. Emil Boc román kormányfő azzal próbálta nyugtatni a francia kormány illetékeseit, hogy Bukarest zéró toleranciával viseltet az emberkereskedelemmel szemben, ám felhívta a figyelmet: nem korlátozhatja állampolgárai szabad mozgását az Európai Unióban. Minderre Pierre Lellouche azzal vágott vissza, hogy az EU valamennyi állampolgárát ugyanazok a jogok illetik meg, a szabad helyváltoztatás jogát azonban nem szabad „bűnbandák érdekében kihasználni”. Az államtitkár közölte azt is: Párizs szeretné, ha több román rendőr dolgozna Franciaországban, ettől reméli, hogy hatékonyabb lesz a nyugat-európai államban élő románok egy részénél tapasztalható bűnözés elleni küzdelem.
Ezzel egy időben a romániai romakérdéssel foglalkozó Le Figaro napilapnak Magda Matache, a Romani Criss romániai romaszervezet vezetője azt állította: a tavalyi, székelyföldi romák sérelmére elkövetett támadásokat Budapestről rendelte meg a Magyar Gárda. Tavaly Hargita megye több településén történtek incidensek a helyi cigány közösség egy részének sorozatos garázdálkodásai miatt: Csíkszentkirályon a székelyek felgyújtották egy roma istállóját, miután az megkéselt egy magyar férfit, a bíróság pedig szabadlábra helyezte, Csíkszentmártonban pedig amiatt lett úrrá elégedetlenség a többségi lakosságon, hogy a cigányok rendszeresen dézsmálták a földjeiket, és a tettenéréskor rátámadtak a gazdákra. Az incidensek nyomán a Romani Criss tüntetést szervezett Csíkszereda központjában a romákat érő „diszkrimináció” ellen, ám a zömmel a Kárpátokon túlról és más erdélyi megyékből érkezett aktivisták megmozdulásától még a helyi roma közösség is elhatárolódott. Noha a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Magyar Gárda néhány helyi szimpatizánsa akkoriban illegális ellentüntetést szervezett – amiért a hatóságok megbírságolták őket –, az érintett települések polgármesterei határozottan cáfolták, hogy a szélsőséges alakulatoknak közük lett volna a romák elleni elégedetlenség fellángolásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.