Parlament helyett pláza?

Kulturális plázává alakítaná a bukaresti parlament jelenlegi épületét a kormányzó demokrata-liberális párt egyik honatyja, aki luxusnak tartja a világ második legnagyobb épületére költött közpénzt. A 360 ezer négyzetméteren elterülő Nép Házát hat év alatt húszezer munkás bevonásával építtette Nicolae Ceausescu exdiktátor.

2010. 02. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elköltöztetné a törvényhozást a bukaresti Nép Háza épületéből Silviu Prigoana képviselő, aki szerint a román állam herdálja a közpénzt, amikor olyan épületben működteti a parlament két házát, amelynek kevesebb mint felét lehet hasznosan belakni. Az Emil Boc miniszterelnök vezette demokrata-liberális párt (PDL) honatyja törvénytervezetet készül beterjeszteni, miszerint a parlamenti palotának is nevezett épületből költöztessék a képviselőket és szenátorokat abba az ingatlanba, ahol Nicolae Ceausescu exdiktátor a nemzeti könyvtárat akarta elhelyezni.
A médiában és a hulladékszállítási üzletágban érdekelt, Románia egyik leggazdagabb emberének számító Prigoana szerint a parlament jelenlegi, gigantikus épületét – amely a világ második legnagyobb közigazgatási épülete a Pentagon után – kulturális rendezvényekre, kiállításokra, lemezbemutatókra, fesztiválokra kellene felhasználni.
Kezdeményezésével tulajdonképpen a pártja által támogatott Traian Basescu államfő régóta dédelgetett álma beteljesüléséhez kíván hozzájárulni, az elnök ugyanis egykamarássá alakítaná a törvényhozást, a jelenlegi 475 fős létszámot pedig legfeljebb háromszázra kívánja csökkenteni. Az ötlet abból az alapállásból indul ki, hogy a román állam mindössze negyven százalékát képes kihasználni a 12 emeleten összesen 360 ezer négyzetmétert elfoglaló épületnek, fenntartására viszont ötvenmillió eurót fordít évente.
A palotát különben a nagyzási mániájáról elhíresült, fáraói elhajlásokkal bíró kommunista főtitkár építtette a nyolcvanas években, aki egy kórházat, egy kolostort, egy stadiont és egy levéltárat ledózeroltatott, negyvenezer embert pedig elköltöztetett az ügy érdekében. A Bukarest legnagyobb látványosságának számító, több mint húszezer munkás verejtékével felhúzott Nép Házához egymillió köbméter márványt, 5500 tonna cementet, 7000 tonna acélt, 200 ezer köbméter üveget használtak fel, 2800 csillár és 220 ezer négyzetméter szőnyeg díszíti (a palota költségei 1989-ben 1,7 milliárd dollárra rúgtak). 1100 helyisége közül négy összfelülete meghaladja az ezer négyzetmétert, kétezer férőhelyes, emellett 440 iroda, harminc konferenciaterem, négy étterem és három könyvtár is biztosítja a román honatyák zavartalan munkáját.
Volna tehát bőven hely a Prigoana javasolta közönség- és turistacsalogató rendezvények megszervezésére, arról nem beszélve, hogy a betonkolosszus értékét nemrég hárommilliárd euróra becsülték fel. Hogy pontosan mi lesz a Ceausescu-palota sorsa, azt majd jelenlegi lakói, a parlamenti képviselők és szenátorok fogják eldönteni. Tény viszont, hogy a csinos alakjáról és merész ötleteiről közismert Elena Udrea fejlesztési és idegenforgalmi miniszternek felcsillant a szeme párttársa ötlete hallatán, márpedig a bájait női magazinok címoldalán is felfedő szőke tárcavezetőnek Basescu elnöknél és Boc kormányfőnél egyaránt nagyok a lobbiesélyei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.