Vagyonkezelés helyett érdekkijárás?

Nem szabálytalan devizaügyletek, hanem személyes ellentét állhatott a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatójának elbocsátása mögött. Maga az érintett, Horváth László legalábbis azt állítja, a leváltására okot adó üzletek nyereségesek voltak, ő maga viszont nem volt eléggé együttműködő Tátrai Miklóssal, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatójával.

Dénes Zoltán
2010. 02. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly április elején jelentette be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., hogy rendkívüli felmondással elbocsátották a pápai székhelyű Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatóját, Horváth Lászlót. Az indoklás szerint egy belső vizsgálat arra derített fényt, hogy a cégnél „súlyosan megszegték” a szerződéskötésre vonatkozó szabályokat, egyes sajtóorgánumok pedig arról számoltak be, hogy a cégnek milliárdos veszteséget hozott egy devizaügylet.
A vagyonkezelő még a volt vezérigazgató kényszerszabadságolásával kapcsolatban is összevissza beszélt. Mára tudjuk, sem a szabadságolásról, sem a devizaügyleten keletkező veszteségekről szóló információk nem állják meg a helyüket. A bakonyi vadászati jogosultságokkal kapcsolatos cikksorozatunk során megkerestük Horváth Lászlót is, aki a fenti vádakról elmondta: véleménye szerint a bank törvénytelenül zárta az erdőgazdaság egyik pénzügyi ügyletét. A társasággal lefolytatott tárgyalások nyomán pár nappal később a pénzintézet végül feloldotta a zárlatot, amelynek nyomán az erdészetnek nem kára, hanem nyeresége keletkezett.
A Bakonyerdő Zrt. volt vezérigazgatóját már 2008 nyarán el akarták távolítani, akkor a mai vezérigazgató, Uzsoki András jelenlétében a Zalaerdő Zrt. vezetői posztját ajánlották fel neki, 2009 februárjában pedig már egyre erősebb támadásokat érzékelt az MNV Zrt. részéről. Március 18-án kapott egy faxot a vagyonkezelőtől, amelyben közölték, hogy a következő naptól fizetés nélküli szabadságra küldik. Horváth László a lépést törvénytelennek ítélte, s ügyvédjén keresztül megtámadta a határozatot, ezért a vagyonkezelő visszavonulót fújt. Április elsején viszont telefonon utasították, vegye át rendkívüli felmondását. Így 25 éves állami erdőgazdaságnál folytatott munkája után az M5-ös autópálya inárcsi pihenőhelyén, egy benzinkút füstös presszójában átvette rendkívüli felmondását. – Úgy tűnik, annyira sürgőssé vált eltávolításom, hogy mindez még a vizsgálat befejezése előtt megtörtént – mondta Horváth László. Hozzátette: a rendkívüli felmondás indoklása nem állja meg helyét, az erdőgazdaságnak egy fillér kára sem keletkezett, amit a 2008-as eredménybeszámoló is bizonyít. Véleménye szerint gyors leváltását főként annak „köszönheti”, hogy amennyire lehetett, akadályozta a bakonybéli vadászterületek kialakítását Tátrai Miklós, az MNV Zrt. volt vezérigazgatója ellenében. Magyarán azt próbálta elkerülni, hogy magánkézbe adják a Bakony legértékesebb hatezer hektárjának vadászati jogosultságát. Az ügyben szerettük volna megismerni az MNV Zrt. álláspontját is, de kérdéseinkre lapzártánkig nem válaszoltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.